Tenisz

2024.01.31. 13:40

Budapestről indult a Grand Slam-győzelem felé Jannik Sinner

Jannik Sinner az idei Australian Open megnyerésével csatlakozott a Grand Slam-bajnokok köréhez. A Magyar Nemzet emlékeztet, az olasz teniszező pályafutásában fontos állomás volt Budapest: itt vívta első ATP-főtáblás mérkőzését, amelyen három játszmában nyert Valkusz Máté ellen. Sinner máskor is játszott magyar teniszező ellen, Marozsán Fábián egyszer, Fucsovics Márton kétszer is legyőzte, utóbbinak azóta nagy fordítással vágott vissza.

MW

Jannik Sinner az Australian Open megnyerésével csatlakozott a Grand Slam-bajnokokhoz

Forrás: Shutterstock

Fotó: Victor Velter

Bár még mindig Novak Djokovics vezeti a férfi teniszezők világranglistáját, a tény, hogy a legutóbbi három Grand Slam-tornából kettőt XXI. században született teniszező nyert meg, egyértelműen jelzi az idők szelét. Tavaly Wimbledonban Carlos Alcaraz, idén az Australian Open fináléjának végén Jannik Sinner ünnepelhetett. 

A két fiatal Grand Slam-bajnokban közös, hogy Marozsán Fábián már mindkettejüket legyőzte, sőt Jannik Sinner kétszer Fucsovics Márton ellen is vereséget szenvedett, ráadásul mindkétszer Grand Slam-tornán. 

Az olasz teniszezőt kellemes emlékek is kötik hazánkhoz, első ATP-főtáblás mérkőzésének Budapest volt a helyszíne, ahol Valkusz Máté ellen nyert az első fordulóban. Sinner 2019-ben szerencsés vesztesként került a budapesti verseny főtáblájára, s az első fordulóban élt is a lehetőséggel, három játszmában nyert Valkusz Máté ellen, bár a középsőt 6:0-ra elveszítette. Sinnert akkor a második fordulóban a vajdasági Györe László állította meg.

Az ellenfelemnek semmi extrát nem kellett csinálni az első szettben, amit hatvanszázalékos teljesítménnyel is megnyert. A másodikban aztán minden mindegy alapon kezdtem el játszani és ez bevált, de aztán a harmadikban egyetlen rossz pillanat döntött: a kettős hiba, amit ütöttem

 – idézi a Ripost Valkusznak a Sinner elleni vereség utáni értékelését.

Mikor győzte le Marozsán Fábián Jannik Sinnert? 

A Valkusz elleni budapesti mérkőzés nem az első meccs volt az immár Grand Slam-bajnok Sinner pályafutásában, amelyet magyar ellenféllel játszott. 

2018-ban, egy egyiptomi ITF-versenyen Marozsán Fábián legyőzte az olaszt.

Ők ketten azóta nem futottak össze, bár Marozsán tavalyi, a Magyar Nemzetnek adott interjúja alapján az akkori győzelemnek már nem tulajdonít nagy jelentőséget.

Döntő szettben nyertem ellene, más nem is nagyon rémlik arról a meccsről. Alcaraz legyőzése minden szempontból teljesen más volt. Más szint, más közeg, más ellenfél…

 – fogalmazott a magyar teniszező.

Medvegyev Fucsovics sorstársa lett 

A legtöbb alkalommal a magyarok közül Fucsovics Márton lépett pályára Jannik Sinner ellen, ráadásul a négy egymás elleni mérkőzésükből hármat Grand Slam-tornán vívtak.

Fucsovics 2020-ban az Australian Openen, majd egy évvel később Wimbledonban is legyőzte Sinnert. Hogy ez mekkora szó: az olasz játékos pályafutása során mindössze három vereséget szenvedett nem kiemelt ellenféllel szemben GS-versenyen, ebből kettő Fucsovics Márton nevéhez fűződik.

A tavalyi Australian Openen majdnem meglett a harmadik Fucsovics-siker is, de kétszettes hátrányban Sinner űrteniszre váltott, és fordított a magyar játékos ellen. Egészen múlt vasárnapig ez volt Sinner egyetlen fordítása 0-2-ről, amikor az Australian Open döntőjében Danyiil Medvegyev Fucsovics Márton sorstársa lett.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában