Pikáns helyzet

2024.01.22. 12:34

Melbourne-ben nyílt az újabb orosz–ukrán front (videó)

Az Australian Open női juniorversenyének egyik mérkőzésén szokatlan dolog történt két tizenhat éves teniszező között. Az ukrán Jelizaveta Kotljar a veresége után kezet fogott az orosz Vlada Mincsevával, ami nagy port kavart az ukrán szurkolók és az Ukrán Teniszszövetségnél is. Később az ukrán játékos édesapja bocsánatot kért a lánya „sportszerű viselkedéséért”.

MW

Az ukrán Dajana Jasztremszka és a 2023 közepe óta Franciaországot képviselő orosz Varvara Gracseva, ha kezet nem is fogtak egymással, az ütőjüket „összeütötték”

Forrás: Képernyőfotó/Youtube

Amióta zajlik az orosz–ukrán háború, mindig pikáns helyzetet teremt, ha a két ország sportolói szembe kerülnek egymással. Ez a teniszben gyakran megtörténik, és ez is olyan sportág, amelyben az oroszok semleges színekben szerepelhetnek. Az ukrán teniszezők nem hajlandók kezet fogni az oroszokkal és a fehéroroszokkal (Fehéroroszország támogatja Oroszországot a háborúban). Ennek már több visszhangos esete volt, legutóbb az ausztrál nyílt teniszbajnokság női juniorversenyében – írta meg a Magyar Nemzet

Az apja kért bocsánatot 

A két tizenhat éves lány mérkőzésén az orosz Vlada Mincseva 6:2, 6:4-re nyert Jelizaveta Kotljar ellen, aki a találkozó után a hálónál „lepacsizott” ellenfelével, azaz a két játékos kezet fogott egymással. Ezután ki is tört a botrány az ukrán oldalon. A kézfogás az ukrán híroldalak beszámolója szerint váratlanul érte a helyszínen levő ukrán szurkolókat. Az Ukrán Teniszszövetség is értetlenül állt a történtek előtt. Mivel Jelizaveta Kotljar kiskorú, édesapja szabadkozva nyilatkozott helyette, aki bocsánatot kért az eset után – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

Liza még csak tizenhat éves, és nincs komoly tapasztalata az olyan jelentős versenyeken, mint egy Grand Slam-torna. Itt különleges hangulat uralkodik, ami már önmagában is nagy nyomást helyez a sportolókra. Sajnos a lányom automatikusan végrehajtotta a meccs utáni rituálét, kezet fogott ellenfelével, nem tudatosult benne, hogy a háló mögött annak az országnak a képviselője áll, amely támadást követett el szülőföldünk ellen. Liza hibát követett el, amit máris megbánt, és ígéri, hogy ilyen nem fordul elő többé

– mondta el a tizenhat éves játékos édesapja, Konsztantyin Kotljar. 

Tenisszel az oroszok ellen 

A legutóbbi, hasonlóan nagy port kavart eset 2022 őszén történt az US Open második fordulójában, ahol a fehérorosz Viktorija Azarenka és az ukrán Marta Kosztyuk csapott össze. Az orosz–ukrán háború kitörése óta Kosztyuk az egyik leghangosabb kritikusa az orosz és fehérorosz teniszezőknek, és wimbledoni kitiltásukat is üdvözölte – írta meg a Magyar Nemzet.

Én az orosz játékosok legyőzésével tudom megnyerni a háborút

nyilatkozta az ukrán játékos.

A fehérorosz Victoria Azarenka (R) az ukrán Marta Kostyuk ellen játszik a 2022-es US Open női egyes második fordulójában, 2022. szeptember 1-jén
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / Forrás: AFP

A korábbi kétszeres Australian Open-győztes fehérorosz Viktorija Azarenka Kosztyukkal ellentétben nem az aktivitásáért, hanem a passzivitásáért kapott támadásokat. A harminchárom éves játékos háború kitörése után átmenetileg törölte magát a közösségi platformokról, és volt, hogy a teniszpályán is zokogásban tört ki.

Az ukrán Dajana Jasztremszka
Fotó: Martin KEEP / Forrás: AFP

Csütörtökön a felnőtteknél az ukrán Dajana Jasztremszka (a világranglista 93. helyezettje) és a 2023 közepe óta Franciaországot képviselő orosz Varvara Gracseva, ha kezet nem is fogtak egymással, az ütőjüket „összeütötték”. Azt a meccset Jasztremszka nyerte, azóta még egy ellenfelén túljutott, a következő mérkőzését pedig a nyolcaddöntőben a korábban említett fehérorosz Viktorija Azarenka ellen játssza, azaz újabb pikáns helyzet előtt állunk az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában