Olvasó

2012.03.20. 06:47

Kísértő ügynökök

A gumicsontot újra és újra megrágják, majd odébb lökik. Ilyen gumicsont Magyarországon az ügynökkérdés.

Kozma Gábor

E sorok írójának anno volt alkalma meghallgatnia Antall József néhai miniszterelnököt, amint az ügynökügyek kapcsán kijelentette: felül kell ezen emelkedni, mert az új, demokratikus parlament "nagyobb számban érintett". Volt is megdöbbenés. Azt már mástól tudtuk meg, hogy a tervezett "tavaszi nagytakarítás" előtt Németh Miklós távozó reformkommunista miniszterelnök egy listát tett Antall elé, rajta olyanok nevével, akik akkor az MDF-KDNP-FKGP koalícióhoz tartoztak.

Tény, hogy a rendszerváltás után nem történt meg a tisztázás, bár néhány párt és csoport időnként azért csemegézgetett, hatalmi hajlamainak megfelelően. Mára a helyzet odáig romlott, hogy már nem is ügynök az ügynök, ellenben bárki lehet ügynök a kiismerhetetlen adatkezelés és titkosszolgálati belharcok miatt. Ez utóbbi kapcsán nyilatkozta nemrég Földi László egykori műveleti tiszt, hogy az ügynök lényege a szolgálat, szolgálat nélkül pedig nincs állambiztonság. Ez utóbbihoz közelít Kövér László fideszes politikus álláspontja, amikor részletes és személyre szóló tisztázást kér. Ettől tér el Lázár János fideszes frakcióvezető álláspontja, aki mindent egyszerre borítana. Nos, utóbbi esetben a békétlenség is borítékolható. Azzal számolva: jön az újabb maszatolás, s jőni fog egy újabb, még testesebb gumicsont is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!