Eltitkolt pénzek

2023.09.22. 08:01

Karácsony mozgalmának pénzhordozó embere nem vallotta be minden jövedelmét

A Magyar Nemzet pénteki cikkében arról ír, hogy Perjés Gábor több millió forintnyi jövedelmet titkolhatott el.

MW

Forrás: Mediaworks

Perjés Gábor önkormányzati képviselő a II. kerületben, ezért évente vallania kell vagyoni helyzetéről. Először megválasztása után, 2019 novemberében adta le vagyonnyilatkozatát. Ebben feltüntette, hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd Párt rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett az önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül, de egyéb jövedelemről nem számolt be, pedig lett volna miről - írja a lap.

Perjés ugyanis 2016 és 2019 között a Trafó Kortárs Művészetek Háza (röviden: Trafó) felügyelőbizottsági tagjaként, afféle politikai delegáltként havi bruttó 80 ezer, tehát évente közel egymillió forintot keresett, de ez a tétel mégsem szerepelt első önkormányzati vagyonnyilatkozatában. A dokumentumot 2019. november 11-én adta le, ám a Trafóban még 2019. november 30-ig a felügyelőbizottság tagja maradt, vagyis számot kellett volna adnia jövedelméről.

A politikus ezután a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöki tisztségét kapta meg 2019 végén, a cég az ezt követő évben megszűnt. Az ezzel összefüggő jövedelem és a pozíció szerepel a Perjés által leadott dokumentumban, ám a cég megnevezése érdekes módon nem.

Perjés Gábor ezután sem maradt extra kifizetések nélkül, ugyanis 2020 végétől a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságát kapta meg. Ennek azonban nincs nyoma azóta leadott vagyonnyilatkozataiban (2021, 2022, 2023), ami azért problémás, mert ez szintén fizetett tisztség. A II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. 2021-es beszámolója szerint havi 65 ezer forintot kap Perjés Gábor, amely 2023-tól 85 ezer forintra emelkedett. Ez éves szinten 780 ezer forintot jelentett 2021-ben és 2022-ben, idén pedig már több mint egymillió forintot.

További érdekesség, hogy úgy tűnik: Perjés a képviselői bemutatkozásában sem mond igazat, amikor azt írja, hogy gyerekkora óta a II. kerület lakója. A legutóbbi két vagyonnyilatkozatát már Törökbálinton keltezte, ahol egy luxusotthonnal rendelkezik és ide van bejegyezve a Karácsony Gergely vezette 99 Mozgalom Egyesület is. De az Opten-cégadatbázisában is az látszik, hogy bejelentett lakhelye évekig az I. kerületben volt.

A teljes cikk a részletekkel ITT érhető el.

Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely adjon érdemi választ a 99 Mozgalom finanszírozása ügyében!

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője érdemi választ vár Karácsony Gergely főpolgármestertől a 99 Mozgalom gyanús finanszírozása ügyében.

A kormánypárti politikus a budapesti Fidesz Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban a főpolgármesternek üzent, azt kérdezve tőle, nem gondolja-e, hogy a "pénzmosás klasszikus esete" a 99 Mozgalom finanszírozási ügye.   

"Főpolgármester úr, honnan van a pénz?" - tette fel a kérdést Wintermantel Zsolt, aki szerint Karácsony Gergelynek tudnia kell, hogy a "friss, ropogós", sorszám szerint folytonosan kötegelt 50 és 100 eurós csomagokban bankba befizetett pénz valójában nem sok embertől származó mikroadomány, hanem máshonnan származik.   

A Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a videóhoz írt bejegyzésében emlékeztetett: az OTP feljelentést tett a 99 Mozgalom gyanús finanszírozása miatt, Karácsony Gergely azonban még nem reagált erre érdemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában