Hálaadó istentisztelet

2023.09.16. 20:37

Menczer Tamás: a biztonságot meg kell védeni és a közösségeket meg kell erősíteni

A biztonságot minden körülmények között meg kell védeni és a közösségeket erősíteni kell mondta a Biai Szőlőszem Református Óvoda egyéves fennállását ünneplő hálaadó istentiszteleten Menczer Tamás szombaton Biatorbágyon.

MW

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond az egy éve működő, 611 millió forint kormányzati forrásból megújult Biai Szőlőszem Református Óvodáért rendezett hálaadó istentiszteleten a biatorbágyi református templomban 2023. szeptember 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az istentisztelet keretében megtartott nyilvános presbiteri gyűlésen a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra emlékeztetett: a világ a válságok korát éli, és olyan kihívásokkal találja szembe magát, amelyekre korábban nem sokan gondoltak.

Kifejtette: 

amikor az embert veszély fenyegeti, kétfajta választ adhat: összehúzza magát, próbál túlélni vagy pedig cselekszik. 

„Mi magyarok és az a politikai közösség, amelyet én képviselek (...) nem szeretjük azt, ha mások vagy a körülmények mondják meg, hogyan kell az életünket berendezni”, ezért a magyar kormány az elmúlt években számos intézkedést hozott, köztük a biztonság megvédését és a közösségek támogatását. Ha nincs biztonság, akkor minden odavan, a közösség pedig fontosabb, mint az egyén, és "közösségben erősebbek is vagyunk, mint egyenként" – mondta.

BALOG Zoltán; MOLNÁR Sándor; MENCZER Tamás
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond az egy éve működő, 611 millió forint kormányzati forrásból megújult Biai Szőlőszem Református Óvodáért rendezett hálaadó istentiszteleten a biatorbágyi református templomban 2023. szeptember 16-án. Mögötte Nyilas Zoltán András esperes, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Molnár Sándor lelkész (b-j)
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Felidézte azt is, ha nem változtattak volna 2010 után, az elmúlt bő évtizedben 160 ezerrel kevesebb gyermek született volna. Úgy fogalmazott: ha van gyermek, akkor van jövő és ha van gyermek és vannak erős közösségek, akkor minden nehézségből ki lehet lábalni, méghozzá megerősödve.

Az államtitkár kitért arra is, a gyerekek számára fontosak a mesék, de az is fontos, hogy a mese miről szól. 

Ha egy férfi nőnek öltözik és ilyen meseórákat tartanak, akkor az nem mese, hanem horror

– fogalmazott. Hozzátette: a tavaly átadott református óvodában - a koruknak megfelelően - a gyerekeknek úgy fogják a világot bemutatni, hogy valóban értékeket kapjanak, olyan értékeket, amelyek az ő életüket és az ő lelküket, szellemüket gazdagítják és erősítik.

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében arról szólt, hogy a szétszóratás emberileg megpróbáltatás, az Istennek lehetőség. 

Az Isten világában a valóságból lesz a lehetőség, Isten valósága a mi lehetőségünk. Ha Isten valóságát választjuk, akkor töltjük be azt a lehetőséget, amit nekünk nyit

– mondta.

Balog Zoltán a szétszóratás kapcsán beszélt arról is: ahhoz, hogy a mag betöltse küldetését, el kell vetni, szét kell szórni, de jó föld is kell hozzá, és - jelképesen - ezt teremteni meg ez az óvoda. Mi olyan iskolákat, olyan óvodákat akarunk, amelyek jó földek – mondta.

A püspök azt hangoztatta, hogy 

a gyermek itt nem pedagógiai alapanyag és nem díszlet, hanem ajándék, Isten ajándéka.

Bíró Gyula, a gyülekezet főgondnoka az óvodaépítést felidézve elmondta: a 2022-ben megnyílt óvoda ma már 100 gyereket tud fogadni négy csoportban, a tágas csoportszobák mellett fejlesztőszoba, tornaterem és közösségi tér is található. Ismertetése szerint az beruházásban az állami támogatás összege mintegy 609 millió forint volt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában