Izrael-palesztinok

2023.10.08. 07:21

Izrael hivatalosan is háborút hirdetett (fotók, videók)

Az izraeli hadsereg szombat éjjel és vasárnap ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál - jelentette az izraeli hadsereg. Az izraeli miniszterelnök a "fekete nap" megbosszulását ígérte azután, hogy a Hamász iszlamista szervezet háborút indított Izrael ellen a Gázai övezetből.

MW

Izraeli katonák Szderót déli városban 2023. október 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Cafrir Abajov

Palesztin terroristákat pénzel Németország? 

A Hamász terrorakciójáért Németország is felelős. Legalábbis közvetetten felel érte – írta a Die Weltben megjelent véleménycikkében Michael Wolffson történész-újságíró. A német szakértő írását a Magyar Nemzet az Origón szúrta ki. Mint megjegyzik, Berlin már hosszú évtizedek óta pénzeli a palesztin tankönyveket. Azokban a kiadványokban viszont Izrael elpusztításáról is írnak. A szerző szerint a németek közvetve terrorszervezeteket is támogatnak.

A Hamász palesztin terrorista csoport harcosai úgy viselkednek ebben a háborúban, ahogyan azt évtizedek óta beléjük programozták: zsidókat gyilkolnak.

A német pénz nemcsak a palesztin tankönyvekbe áramlik, hanem a palesztin terrort tömegesen támogató szervezetekbe is, legalábbis közvetve – jegyzi meg a szerző.

Iszlám Dzsihád: több mint 30 izraelit tartanak fogva 

Az Iszlám Dzsihád több mint 30 izraelit tart fogva, akiket a Gázai övezetben hurcoltak el, miután az iszlamista Hamász szervezet radikálisai támadást indítottak Izraellel szemben – közölte vasárnap Zijád en-Nahala, a palesztin szélsőséges csoport főtitkára.

A televízióban közvetített beszédében Nahala hangsúlyozta, hogy a túszok addig nem térhetnek haza, míg az izraeli börtönökben raboskodó valamennyi palesztint el nem engedik.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet arról számolt be, hogy a Hamász is a mintegy 4500 palesztin rab elengedését követeli cserébe az izraeli túszokért. Az Iszlám Dzsihád is részt vett a Gázai övezetet irányító Hamász szombaton indított támadásában Izrael ellen. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon.

Izraeli számítások szerint a palesztin szélsőségesek több mint száz embert raboltak el, köztük amerikai állampolgárokat is.

A német kormány szintén abból indul ki, hogy izraeli-német kettősállampolgárok is a radikálisok kezére kerülhettek. Az elhurcolt emberek között vannak izraeli katonák és civilek – idős nők, gyerekek, sőt egész családok – vegyesen.

A lódzi zsidó közösség egy képviselője a lengyel PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy egy dél-izraeli kibucban élő, lengyel állampolgárságú történész, Alex Danzig is a túszul ejtettek között van. 

Az USA a térségbe vezényelte egyik repülőgép-hordozóját

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy készen állnak Izrael megsegítésére – írja a Mandiner.
USS Gerald R. Ford amerikai repülőgép-hordozó

Meghalt egy francia nő a Hamász támadásában

Egy francia nő meghalt a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadásában, és több francia állampolgár tartózkodási helyét nem sikerült még azonosítani – közölte vasárnap este a francia külügyminisztérium.

Szomorúan értesültünk egy honfitársunk tragikus haláláról Izraelben a terrorista támadások során

– jelezte Anne-Claire Legendre külügyi szóvivő, megerősítve a „szigorú óvatosságra vonatkozó figyelmeztetéseket” az Izraelbe utazók számára.

Az események kezdete óta felállt egy válságstáb, amely a francia közösségnek és az országba látogató franciáknak nyújt segítséget,

és a francia diplomáciai szolgálatok 

mindent elkövetnek, hogy megpróbálják tisztázni több olyan állampolgár helyzetét, akiknek a tartózkodási helyét eddig nem sikerült azonosítani

– olvasható a közleményben. A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombaton indított támadást Izrael ellen több száz rakétával és fegyveres egységekkel, amelyek behatoltak izraeli településekre, több száz embert megöltek, százakat megsebesítettek és túszokat hurcoltak magukkal vissza a Gázai övezetbe. Izrael hadserege vasárnap ellencsapással válaszolt.
Meyer Habib nemzetgyűlési képviselő úgy tudja, hogy egy 26 éves francia-izraeli állampolgárt elrabolt a Hamász Izrael déli részén. Elisabeth Borne miniszterelnök az értesülést „korainak” minősítette.

Sokkoló pillanat – élő adásban csapódott be egy izraeli rakéta Gázában 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Hamász szombati támadását követően Izrael megkezdte a gázai határ menti faluk megtisztítását a terroristáktól. A katonák tömeges behívása is megkezdődött, akárcsak az Izraeli Védelmi Erők válaszcsapásai.

Ezek egyikét még az egyik palesztin csatorna is élőben közvetítette. A Daily Mail által megosztott felvételen az látható, ahogy egy riporternő épp Gázából jelentkezik be. Pár másodperccel azután pedig, hogy szót kap a stúdiótól, a háttérben látható egyik tornyot eltalálja egy izraeli rakéta.

A riporter ekkor sikítva rohan ki a képből, majd már-már sokkos állapotban tudatja munkatársával, hogy biztonságban van.

@dailymail Shocking moment missile strike on Palestinian tower is captured on live TV broadcast of conflict with Israel - leaving distressed reporter screaming. #fyp #israel #hamas #palestine #military #jerusalem #missile ♬ original sound - Daily Mail

Antony Blinken: az Egyesült Államok biztosítja Izrael számára a védelemhez szükséges eszközöket

Az Egyesült Államok még vasárnap áttekinti az Izraelből érkezett kéréseket a biztonsági támogatások kiegészítésére, és "lépések várhatók" - közölte Anthony Blinken külügyminiszter. 

A külügyminiszter több amerikai televíziócsatornának nyilatkozott helyi idő szerint vasárnap reggel, és hangsúlyozta, hogy az elnök utasításának megfelelően szeretnék biztosítani, hogy minden szükséges eszköz Izrael rendelkezésére álljon fellépni a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által Izraelben indított támadásokkal szemben.

A miniszter azt is közölte, hogy az adminisztráció értesült azokról a jelentésekről, amelyek a támadások során meggyilkolt vagy elfogott amerikai álampolgárokról szólnak, jelenleg próbálnak „tényeket találni”, és hivatalos megerősítést kapni.
Antony Blinken arról is beszélt, hogy egyelőre nem áll az Egyesült Államok rendelkezésére bizonyíték arra nézve, hogy Irán közvetlen támogatást nyújtott volna a Hamász által indított támadásokhoz. 

A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy a palesztin fegyveres szervezetet régóta kötik kapcsolatok Iránhoz, és az elmúlt években onnan kapott támogatás nélkül a Hamász ma nem lenne abban a helyzetben, hogy ilyen akciót tudjon kezdeni.

Antony Blinken egyben tagadta, hogy Irán a Hamász támogatására is felhasználhatja azt a korábban befagyasztott 6 milliárd dollárt, amelyhez az Egyesült Államokkal a közelmúltban megkötött fogolycsere-egyezmény keretében hozzájuthat. Az Irán tulajdonában álló összeget korábban egy dél-koreai bankban, a szankciós politika keretébe zárolták.

Az amerikai kormányzatot a republikánusok részéről az elmúlt napokban súlyos bírálatok érték azzal a vélekedéssel, hogy túlságosan sok engedményt tett Iránnak, ami bátorítást adott a Hamásznak az Izrael elleni akció megindításához.

Tom Cotton, a szenátus hírszerzési bizottságának republikánus tagja vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban azt az elvárását hangoztatta, hogy az amerikai adminisztráció mutassa ugyanazt a jellegű elkötelezettséget Izrael támogatásában, mint amilyet Ukrajna felé is mutat, így küldjön katonai felszereléseket, köztük légvédelmi eszközöket is. Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete vasárnap az amerikai médiának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy ami történik, az Izrael „szeptember 11-éje”. 

Kifejtette: a vasárnapig izraeli részről elveszített 600 emberélet – a lakosság arányában számítva – az Egyesült Államokban 20 ezer halottat jelentene.

A diplomata példa nélküli mészárlásnak nevezte a támadást, amelyet egy zsidó ünnepen indított a Hamász.

A francia kormányfő antiszemitizmussal vádolta meg a radikális baloldalt a konfliktusról kiadott nyilatkozatai miatt

Antiszemitizmussal vádolta meg Elisabeth Borne francia miniszterelnök vasárnap a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális baloldali Lázadó Franciaországot (LFI), amely a többi francia párttal ellentétben – amelyek egyértelműen és határozottan elítélték a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadásait – sokak szerint úgy próbálta meg igazolni az erőszakot, hogy egyszerre ítélte el a palesztin iszlamista mozgalmat és az izraeli „gyarmatosítást”.

Novák Katalin is Izrael mellett

Novák Katalin köztársasági elnök telefonon biztosította izraeli kollégáját arról, hogy szerinte a magyarok Izrael mellett állnak.

Izrael háborút hirdetett 

A következő órákban olyan katonai műveletet terveznek indítani, amely véget vet a gázai enklávénak

 – mondta el az izraeli védelmi erők szóvivője.
Izrael az 1973-as Jom Kippuri háború óta először alkalmazza a 40. cikkelyt, hivatalosan is háborút hirdetett a Hamász támadásai után – számolt be a Latestly.com alapján a Mandiner. Ez hivatalos hadüzenetet jelent. Ennek értelmében

a hadseregnek joga van saját belátása szerint cselekedni, de ezt jelenteni kell a felsőbb hatóságoknak.

Közben a Gázai övezet határához közeli városokból civileket evakuálnak – közölte az izraeli hadsereg.

Evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben

Evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben - közölte a helyi média vasárnap az izraeli hadsereget idézve.

A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gázai övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.    

Az izraeli hadsereg vasárnap felszólította a Gázai övezet mellett huszonöt település lakóit hogy ideiglenesen, biztonsági okból hagyják el otthonukat, mert a behatoló iszlamista fegyveresek miatt ezek a helyek a leginkább veszélyesek.   

Vasárnap megtalálták egy ismert izraeli labdarúgó, Lior Aszulin holttestét, aki részt vett a sivatagi technobulin, melynek látogatói között az izraeli beszámolók szerint mészárlást hajtottak végre az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A negyvenhárom éves csatár 2019-ben vonult vissza az aktív sporttól. 

Nyilvánosságra hozták a szombati harcokban elesett tizennyolc katona és harminc rendőr nevét. Különösen heves összecsapások voltak szombaton a szderóti rendőrőrs épületénél, melyet elfoglaltak az iszlamisták, majd visszaszereztek az izraeli egységek.

Izraeli rendőrök egy palesztin militánsok által használt fegyvert néznek a dél-izraeli Szderótban 2023. október 8-án MTI/AP
Fotó: Ohad Zwigenberg

A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombati támadásában megölt izraeliek száma hivatalos közléseket idéző televíziós jelentés szerint már hatszáz fölött van. Az egészségügyi tárca szerint eddig 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik.

Szijjártó Péter: sem magyar áldozatról, sem magyar sebesültről nem tudunk

A magyar külügyminiszter az Izraelben kialakult helyzettel kapcsolatban tájékoztatott a közösségi oldalára feltöltött videóban:

 

Lengyelország személyszállító katonai repülőgépekkel menekíti ki állampolgárait

Lengyelország az Izraelben tartózkodó állampolgárainak kimenekítésére készül, C-130 Hercules típusú katonai személyszállító repülőgépeket küld értük - jelentette be Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter vasárnap az X közösségi felületen (korábban Twitter).

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a közösségi médiában azt írta: a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren összegyűlt lengyelekért néhány órán belül indul a gép.

Palesztin kormányzat: tovább nőtt a halálos áldozatok száma Gázában

Háromszáztizenháromra nőtt a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben - közölte vasárnap a Hamász radikális iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló palesztin terület egészségügy-minisztériuma, ahol az izraeli hadsereg már második napja támadta a számos országban terrorszervezetnek nyilvánított fegyveres mozgalom állásait.

Szombat óta 1990-en sebesültek meg a palesztin területen - tették hozzá a közleményben.

Incidensek Londonban, fokozott járőrtevékenységet kezd a Scotland Yard

Fokozott járőrtevékenységet kezdett vasárnap a londoni rendőrség a brit főváros több negyedében, miután közleménye szerint "számos incidens" történt Londonban a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista csoport Izrael elleni támadásával összefüggésben.

Suella Braverman brit belügyminiszter vasárnap felszólította a rendőrséget, hogy minden törvényes eszközzel lépjen fel a Hamászt támogató megnyilvánulások ellen.   

A Scotland Yard nem részletezte a közleményében említett incidensek mibenlétét, de a közösségi médiafelületeken több olyan felvétel is megjelent, amelyeken palesztin zászlókat lobogtató, nagy sebességgel haladó járművek láthatók a londoni utcákon.   

A rendőrség a vasárnapi közlemény szerint "tudatában van" e felvételek megjelenésének és "számos egyéb incidensnek" is, és ezek nyomán erősítette járőrtevékenységét London egyes városrészeiben, azzal a céllal, hogy "látható" legyen a rendőrség jelenléte ezekben a negyedekben.   

A Scotland Yard közleménye szerint a fokozott járőrözés céljai között szerepel az egyes londoni közösségek megnyugtatása is.

Szánthó Miklós: a magyar jobboldal Izrael legszorosabb szövetségese Európában

A magyar jobboldal Izrael legszorosabb, talán egyetlen szövetségese Európában - fogalmazott Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Mandiner honlapján vasárnap délelőtt közzétett interjúban.

Annak kapcsán, hogy Izraelre szombat hajnal óta több ezer rakétát lőttek ki és Hámász szárazföldön is támadja, 

Szánthó Miklós úgy fogalmazott: "Izraelt alattomos, sunyi, rókalelkű terroristák támadták meg". Ám, ahogy korábban, úgy most is meg fogja tudni védeni magát, "és mi velük vagyunk szavakkal, imákkal és tettekkel is" - tette hozzá.

A morális alapállás világos: minden államnak joga van a területi szuverenitáshoz ezért elítélendő minden, ellenük indított, nemzetközi jogot sértő katonai akció. A szombat hajnali terrortámadás pedig megerősíti: még erősebben kell Izrael mellé állni, "készek vagyunk akár a globális politikai trendekkel is szembemenni, ha a szuverenitásunkat fenyegetik", ezért Magyarország és Izrael a "szuverenitás bajnokai", jövőjüket nemzeti és szuverén keretek között képzelik el, ezért a legtermészetesebb szövetségesek - tette hozzá.

A Mandiner cikke IDE kattintva érhető el.

Izrael: folytatódnak az összecsapások, ismét palesztinok szivárogtak be Izraelbe

Palesztinok szivárogtak be Izraelbe vasárnap is a megrongált határkerítésnél - jelentette hivatalos izraeli és palesztin közléseket idézve az izraeli közszolgálati rádió vasárnap.

A hivatalos beszámolók szerint közelharcok dúltak több, a palesztin Gázai övezettel szomszédos izraeli településen.   

A Gázai övezetet vezető Hamász iszlamista szervezet - amelyet számos országban terrorszervezetként tartanak nyilván - bejelentette, hogy szombat éjjel és vasárnap is képesek voltak újabb, friss egységeket bejuttatni Izraelbe. 

Egy ilyen csoport vasárnap délelőtt elrabolt egy, a határ menti úton haladó izraeli autót, melyet izraeli közlések szerint az övezettől északra, Asdód városnál sikerült megállítani, ahol agyonlőtték az autóból elfutó fegyvereseket.   

Az izraeli biztonsági erők 2023. október 8-án egy ellenőrzőponton a déli Szderot város közelében 
Fotó: JACK GUEZ  / Forrás: AFP

A jelenlegi izraeli összesítések szerint mintegy száz izraeli katona és civil - férfiak, nők és gyermekek - kerültek szombaton a Hamász fogságába, őket a határkerítés megrongált részeinél hurcolták át Gázába. Izraeli tisztviselőktől a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet úgy értesült, hogy a túszok között több tucat külföldi állampolgár is van, akik közül néhányan részt vettek a sivatagi technozenei fesztiválon. Számos amerikai állampolgárt, helyi üvegházakban dolgozó thaiföldi vendégmunkásokat, valamint az Egyesült Királyság, Németország és Oroszország állampolgárait is elvitték Gázába. Az amerikai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet. 

A nők gyászolnak az Abu Quta család tagjainak temetésén, akiket a Gázai övezet déli részén fekvő palesztin Rafah város elleni izraeli csapások során öltek meg
Fotó: SAID KHATIB  / Forrás: AFP

Izrael arra kérte Egyiptomot, hogy segítsen közvetíteni az izraeliek szabadon bocsátása érdekében zajló tárgyalásokon. Egyiptomi tisztviselők és a Hamász egyik vezetője a The Wall Street Journal amerikai lapnak azt mondták, hogy nem tudnak kapcsolatba lépni számos, túszokat tartó Hamász-fegyveressel, és civilek is fogságba hurcoltak embereket, s ez megnehezíti a fogva tartott izraeliek pontos számának megállapítását.   

Az izraeli hivatalos közlések szerint háromszázötvenre emelkedett a szombati támadások halottainak száma, s jelenleg több mint ezernyolcszáz sebesültet ápolnak a kórházakban, akiknek egy része súlyos, életveszélyes állapotban van.    

Izraeli katona egy tank mellett Szderot közelében
Fotó: JACK GUEZ  / Forrás: AFP

Egyiptomban egy rendőr lelőtt két izraeli turistát és idegenvezetőjüket

Egy rendőr lelőtt két izraeli turistát és egyiptomi idegenvezetőjüket vasárnap az egyiptomi Alexandriában - közölte egy, a biztonsági apparátushoz közel álló televízió az Izrael és a palesztin szélsőséges Hamász szervezet között dúló háború közepette. Az esetről beszámolt az izraeli külügyminisztérium is.

"Egy rendőr Alexandriában válogatás nélkül rálőtt személyes fegyverével egy izraeli turistákból álló csoportra. (...) Két turista meghalt, valamint egy egyiptomi, a rendőrt pedig elfogták" - idézte az Extra News televízió az egyiptomi biztonsági erőket.

Egy másik egyiptomi biztonsági illetékes szerint a rendőr azt mondta, hogy elvesztette az önuralmát, és véletlenszerűen tüzelt a turistacsoportra, miután provokálták.   

Egyiptom - amely kulcsfontosságú közvetítő a szomszédos Izrael és a Gázai övezet között - az első arab ország volt, amely 1979-ben normalizálta kapcsolatait Izraellel. Cserében Kairó visszaszerezte az 1967-es arab vereség óta Izrael által megszállt Sínai-félszigetet, amelyen azóta is sok izraeli tesz látogatást turisztikai céllal.   

Júniusban már volt egy, a mostanihoz hasonló incidens: három izraeli katonát ölt meg egy egyiptomi rendőr, aki egy izraeli katonai szóvivő szerint Egyiptomból "szivárgott be" Izraelbe, mielőtt agyonlőtték.   

Az esemény egyiptomi változata szerint a "biztonsági erők kábítószer-kereskedőkre vadászó" tagja lépett át egy határellenőrzési pontot. Ezt követte egy "tűzpárbaj, amelyben az egyiptomi mellett három ember meghalt az izraeli oldalon".   

Az incidens után Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és a két ország hatóságai megerősítették együttműködésüket.

Külföldi áldozatok is vannak hivatalos közlések szerint

Két thaiföldi és egy kambodzsai állampolgár is meghalt a hétvégi izraeli-palesztin fegyveres támadásokban - közölte a két ázsiai ország kormánya vasárnap.

Szrétta Tavizin thaiföldi miniszterelnök bejelentette, hogy tel-avivi nagykövetségük jelzése szerint "két thaiföldit megöltek az erőszakban". 

Hozzátette, hogy az ország külügyminisztériuma már megkezdte az Izraelben tartózkodó thaiföldiek hazautaztatását.   

Hun Manet kambodzsai miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a fegyveres összetűzésben meghalt egy Izraelben tartózkodó kambodzsai egyetemista.   

A konfliktus miatt számos légitársaság is felfüggesztette vagy korlátozta útjait Izraelbe. Az AFP francia hírügynökség az érintett légitársaságoktól azt a hivatalos közlést kapta, hogy mások mellett a Lufthansa, az Air France, az olasz és a spanyol légitársaság, továbbá több tengerentúli cég is szünetelteti járatait vagy jelentősen korlátozta azok számát. A Wizz Air már korábban bejelentette, hogy a Magyarországról Tel-Avivba, illetve onnan visszainduló járatait felfüggesztette.

A libanoni határ közelében lévő izraeli állásokra támadt a Hezbollah

A Hezbollah libanoni radikális síita fegyveres szervezet vasárnap bejelentette, hogy tüzérségi lövedékekkel és rakétákkal támadta a libanoni-izraeli határ térségében lévő vitatott szektorban található izraeli állásokat, "szolidaritásul" az előző nap Izraelre támadó Hamász palesztin szervezettel.

"Az Iszlám Ellenállás (...) a cionista ellenség három állását támadta a megszállva tartott Sebaa-tanyáknál, nagyszámú tüzérségi lövedékkel és irányított rakétákkal" - tudatta közleményben a világ számos országában terrorszervezetté nyilvánított Hamásszal szoros kapcsolatokat ápoló, Irán-barát libanoni szervezet.   

Hozzátette, hogy a támadást "a palesztin ellenállással és néppel való szolidaritás" jegyében hajtotta végre, miután a Gázai övezetet irányító Hamász szombaton az ötven évvel korábbi jóm-kipúri háború óta nem látott véres támadást hajtott végre Izrael ellen.  

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hezbollah támadására reagálva drónnal támadt a határövezetben a szervezet "terrorista létesítményére".   

A dél-libanoni Madzsajún határváros lakói arról számoltak be, hogy tucatnyi rakéta hangját hallották vasárnap reggel az izraeli állások irányából.   

"Azt ajánljuk a Hezbollahnak, ne avatkozzon be. Ha megteszi, készen állunk" - figyelmeztetett az izraeli hadsereg szóvivője.   

Az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) vasárnap önmérsékletre szólította fel a feleket. "Kapcsolatban állunk a hatóságokkal mindkét oldalon (...), hogy kézben tartsuk a helyzetet, és megakadályozzunk egy súlyosabb eszkalációt" - közölte az UNIFIL.

Szijjártó Péter: a háborús helyzet eszkalációját meg kell akadályozni

A magyar külügyminiszter a közösségi oldalán közölte, a közel-keleti helyzetről telefonon egyeztettek Irán külügyminiszterével, Hoszein Amirabdollahiánnal. 

Szijjártó Péter azt írta: 

Megerősítettem kollégámnak, hogy mi a terrorizmust határozottan elítéljük és nem szeretnénk, ha tovább súlyosbodna a helyzet a Közel-Keleten. Elmondtam azt is, hogy a háborús helyzet eszkalációját meg kell akadályozni, s kifejeztem reményemet, hogy minden ország felelősségteljes viselkedést fog mutatni a következő napokban.

Izrael ellencsapásokat hajtott végre

A hadsereg éjjel légicsapásokkal felszámolta az iszlamista Hamász terrorszervezet tíz, harcokhoz infrastruktúrát biztosító létesítményét, köztük a titkosszolgálati központját, és egy a szervezet légierejét szolgáló épületet.   

Emellett lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő Iszlám Nemzeti Bankot, a szervezet első saját bankfiókját, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet légifegyverek gyártására szolgáló létesítményét Gáza városában, és egy fegyverraktárat.   

A hadsereg azt is bejelentette vasárnap reggel, hogy tüzet nyitottak Libanonban arra a területre, ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén.     

Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.   

A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára. Éjjel már több tucat hozzátartozó hívása érkezett a repülőtér melletti központba, olyanoké, akik már több órája nem tudtak kapcsolatot teremteni szeretteikkel. Hozzátartozóik nem válaszoltak a telefonhívásokra és a kórházakban sem találták őket.   

A hozzátartozók azonosításhoz szükséges adatokat közölnek a központ munkatársaival, illetve átadnak olyan tárgyakat - általában fogkeféket -, amelyekből DNS-mintát lehet venni.   

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését célzó lépéseket - közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap. Izrael ezen lépések keretében leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.   

A "fekete nap" megbosszulását ígérte az izraeli miniszterelnök

Benjámin Netanjahu televíziós beszédében, amelyben Gázát a Gonosz városának nevezte, hangoztatta: rommá változtatnak minden helyet, ahol a Hamász rejtőzködik. Felszólította a Gázai övezet lakosait, hogy "most hagyják el az enklávét, mert mindenütt erővel fognak fellépni".   

Netanjahu, aki a nap folyamán kijelentette, hogy Izrael "háborúban áll", esti beszédében azt mondta: "ez a háború időbe fog telni".   

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy az iszlamisták drágán megfizetnek érte, ha a foglyul ejtett túszok "akár egyetlen hajaszála is meggörbül".   

Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

A Hamász fegyveresei szombaton izraeli településekbe hatoltak be, és az izraeli hadsereg közlése szerint több mint kétszáz embert öltek meg.   

"A felbőszült terroristák behatoltak a házakba, és civileket mészároltak le". A hadsereg szerint reggel hat óra óta több mint kétszázan haltak meg, és több mint ezren sebesültek meg.   

Az izraeli válaszcsapásokban több mint 230 gázai halt meg.   

A szombati volt a legvéresebb támadás Izraelben az ötven évvel korábbi jóm kipúri háború óta.

Az Egyesült Államok segítséget ígér Izrael számára az önvédelemhez

Az amerikai elnök segítséget ígért Izrael számára az önvédelemhez, miután egyeztetett az Izraelben kialakult helyzetről külügyminiszterével és védelmi miniszterével szombaton a Fehér Házban.

Joe Biden a sajtó előtt adott nyilatkozatban a Hamász fegyveres akcióját esztelen támadásnak nevezte, hangsúlyozva, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az elnök megismételte, hogy országa határozottan elítéli az izraeli civilek elleni cselekményt, amelynek szombat esti amerikai beszámolók szerint már több mint 300 izraeli halálos áldozata van.

Amerikai kormányzati tisztségviselők a történtek fényében elismerték, hogy az ismét nyílttá váló izraeli-palesztin konfliktus akadályozhatja azt az amerikai törekvést, hogy folytatódjon a megbékélési folyamat Izrael és az arab országok között. Az amerikai kormány a Donald Trump elnöksége idején több arab országgal kötött Ábrahám-egyezményt szeretné kiterjeszteni Szaúd-Arábiára és a közel-keleti térség egyéb államaira is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában