Ásotthalom

2023.10.26. 18:05

Kocsis Máté: látni kell, hogy milyen terrorkockázatok fenyegetik az országot (videó)

Titkosszolgálati jelentés készült a migráció terrorkockázatairól - jelentette ki csütörtökön Ásotthalmon Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, aki a dokumentum nyilvánosságra hozatalát kezdeményezi.

MW

Forrás: Kocsis Máté Facebook oldala

 A kormánypárti politikus szerint rendszeressé váltak az erőszakos és fegyveres támadások. Mindenkinek látnia kell, mi történik a migráció terén, milyen terrorkockázatok "leselkednek" Magyarországra és az egész kontinensre - tette hozzá. 

Kiemelte: a migrációs nyomás fokozódásával a terrorkockázat is fokozódik. Mind a biztonsági határzár, mind pedig az itt szolgálatot teljesítő rendőrök és határvadászok terhelése nő - fűzte hozzá a frakcióvezető. 

Kocsis Máté leszögezte, 

az Országgyűlésnek és a kormánynak is az az elsődleges felelőssége, hogy megóvja Magyarország minden polgárát, és készen állnak arra, hogy minden további intézkedést megtegyenek ennek érdekében.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az "egyre szervezettebb" embercsempész-hálózatokra hívta fel a figyelmet. Azt mondta, ezek 

idén eddig több mint egymilliárd euró (nagyjából 383 milliárd forint) bevételre tettek szert. 

Úgy vélekedett, hogy minél szervezettebbek a hálózatok, annál nagyobb erővel próbálnak áttörni a határon a migránsok, és annál inkább megpróbálják "az EU nagyon laza jogi szabályozását kijátszani". 

Az Európai Unió nem abban segít, hogy minél többen tudják védeni a déli határt, hanem azt szeretné, hogy ennél a húsz kilométeres, "legostromoltabb" szakasznál lehessen benyújtani az összes migrációs kérelem csaknem egyharmadát - fogalmazott az államtitkár. 

Rétvári Bence hangsúlyozta, 

Magyarország óriási erőfeszítést tesz azért, hogy minél kevesebb terrorista jusson be Európába, az EU-tól azonban nem kap segítséget.

A határvédelem megerősítéséről szóló újságírói kérdésre az államtitkár azt válaszolta, fele-fele arányban szolgálnak rendőrök és határvadászok, megmagasították a kerítést, kamerákkal szerelték fel, és jövőre a mesterséges intelligenciát is be fogják vetni annak érdekében, hogy még jobban kiismerhetőek legyenek a migránsok útvonalai. 

Sas Zoltán, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke azt mondta, a déli határszakaszra nehezedő rendkívül súlyos migrációs nyomás megoldása a szerb állammal együttműködve tud megvalósulni. 

Hozzátette, olyan rendvédelmi együttműködést kell létrehozni, amely képes arra, hogy a határ másik oldalán is fel tudjanak lépni az illegális bevándorlást elősegítő bűnszervezetekkel szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában