Sikkasztás gyanúja is felvetődött

2024.01.26. 07:09

Sok a megválaszolatlan kérdés a másfél milliárdos Lánchíd-botrány kapcsán

Egyelőre nincs válasz arra, hogy a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. miért szerződött le csaknem másfél milliárd forintnyi összeggel a Karácsony Gergely főpolgármester bizalmi köréhez tartozó számlagyáros ügyvéd, Vig Mór cégével. Emellett több más kérdés is felvetődik az ügyben – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet cikke.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3)

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elmúlt napokban nagy felháborodást váltott ki az a sajtóban megjelent információ, hogy a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott, számlagyáras botrányba belebukó, több súlyos bűncselekményben is érintett jogász, Vig Mór film-, videó-, televízióműsor-gyártásra szakosodott cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek.

Ebből a tetemes összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról – idézi fel a lap.

Az Atv.hu információi szerint ezeket a tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az exügyvéd ellen indított, sok száz milliós számlagyáras büntetőeljárásban vizsgálja, ráadásul a vizsgálata arra is kitér, hogy valóban érkeztek-e utalások Vig Mór ügyvédi letéti számlájára azt követően is, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022 januárjában vesztegetés elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból.

Ha igen, ez a Magyar Nemzet ügyvédi forrása szerint több kérdést is felvet. Egyrészt Vignek meg kellett volna szüntetnie a számláját azután, hogy törölték a nyilvántartásból, másrészt az ügyvédi letéti számlára pontosan meghatározott célból érkeznek pénzek, amelyeket egy ideig ügyvédre bíznak. Amennyiben Vig esetében ez nem így történt, ráadásul az oda érkező összegeket a jogász öncélúan felvette, az felvetheti a sikkasztás gyanúját.

Megjegyzendő, ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára is indokolatlanul érkeztek az A-Híd pénzei, az is minősülhet sikkasztásnak. Utóbbi bűncselekmény miatt egyébként Tényi István külön feljelentést tett a rendőrségen.

Az adóhatóság az ügyben tavaly novemberben házkutatást is tartott az A-Hídnál, ahol dokumentumokat foglalt le. A botrány még az ellenzéki pártoknál is kiverhette a biztosítékot, hiszen Brenner Koloman vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával kapcsolatos korrupciógyanú miatt.

Az ügyben az A-Híd egyelőre hallgat, de a cég korábbi válaszaiból sem derültek ki érdemi információk. Például hogy honnan származott az a tetemes mennyiségű, milliárdot meghaladó összeg, ami Vignél landolt, és hogy a pénznek van-e bármilyen köze a Lánchíd megdrágított beruházásához – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. 

A cikk folytatása ITT olvasható.

Az ATV-nek is tartozik a Lánchíd-botrányban érintett cég

Társaságunk is szerződésben állt a Sunstrike Hungary Kft.-vel, ám a cég megszegte a megállapodást – ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az ATV, amikor arról kérdeztük a televíziót, hogy kapcsolatban álltak-e a tavaly év vége óta letartóztatásban lévő jogász, Vig Mór vállalkozásával. 

Az AV-nél néhány részletet is elárultak. Így azt, hogy a Sunstrike arra vállalkozott, hogy folyamatosan szállít AFP, azaz külső gyártású építőipari témájú műsort a tévének. Az egyik program például a Hidak és felüljárók címet viselte. 

Kezdetben minden rendben is volt, egy idő után, nagyjából 2022 nyarán azonban a Sunstrike elmaradt a teljesítéssel. A csatorna a mai napig követeli kárának megtérítését, igénye érvényesítéséért felszámolási eljárást is kezdeményezett Vig Mór cége ellen.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Az Amnesty-vezér otthagyhatta a Lánchíd-botrányba keveredett testvérével közös cégét

A Help-Me Bt.-ben, amely az elmúlt években összesen több mint százmilliós bevételt realizált, kültagként tulajdonos Vig Mór és szintén kültagként volt tulajdonos Vig Dávid is. A vállalkozással kapcsolatban a Tűzfalcsoport leszögezi, hogy Vig Mór ellen bűnügyi eljárást indítottak tavaly november 27-én.

Az Amnesty International igazgatója gyorsan reagált az eseményekre, mivel 2023. december 23-i hatállyal, meglehetősen sürgősen távozott a cégtől.

Fotó: Tűzfalcsoport

Mindez akár egyfajta beismeréssel is felérhet, hogy nagy a baj, az Amnesty vezetője nem akar testvérével, Vig Mórral közösködni – vélik felfedezni az összefüggést.

Vig Dávid testvérének más érdekeltségeit is érintik a folyamatban levő eljárások, a cégek a hivatalos nyilvántartás szerint nem teljesítettek rosszul pénzügyileg az elmúlt időszakban.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában