Gyurcsányi tempó

2024.02.11. 08:46

A választások előtt pár hónappal Karácsony úgy tesz, mintha kormányozna

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna” – vallotta be a 2006-os választások után Gyurcsány Ferenc. Karácsony Gergely, úgy tűnik, főnöke nyomdokaiba lép, és az önkormányzati választások előtt négy hónappal megpróbálja elbábozni, hogy tud várospolitikát is csinálni – írja a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a budapesti választók többsége elégedetlen a főpolgármester munkájával.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Budapest főpolgármestere, aki tegnap zárt körben elindította a kampányát, az elmúlt négy és fél évben nem sokat foglalkozott a rábízott várossal, regnálását azzal kezdte, hogy Gyurcsány Ferenc embereit beültette a fővárosi jól fizető állásokba. Miközben a volt miniszterelnök emberei a kassza kulcsait felügyelték, Karácsony Gergely azzal foglalkozott, hogy országos politikai aktorrá váljon. 

A cikk felidézi Karácsony kudarcos próbálkozásait, többek közt azt, amikor 2021-ben bejelentette, hogy újra indul miniszterelnök-jelöltként a 2022-es országgyűlési választásokon. A kampányára rengeteg pénzt kapott Amerikából, melyet tengerentúli támogatói a 99 Mozgalomhoz juttattak el. A miniszterelnök-jelölti versenyből aztán emlékezetes módon szállt ki, ismét közröhej tárgyává válva: 

Az is köztudott, hogy visszalépése után Márki-Zay Pétert támogatta miniszterelnök-jelöltként, akivel végül katasztrofális választási vereséget szenvedtek.

A cikk felidézi azt is, hogy a Nemzeti Információs Központ által közzétett dokumentumokból kiderült, hogy a 99 Mozgalom nevű szervezetének a bankszámlájára összesen 506 millió forintot fizetett be valutában és készpénzben Perjés Gábor önkormányzati képviselő, sőt a mozgalom számlájára még az országgyűlési választások után is érkeztek pénzek. Karácsonynak az adományládikákkal kapcsolatos magyarázkodását még a baloldalon is kétkedve fogadták. 

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint Karácsony abszolút félreértelmezve ígéretet tett a budapesti választóknak, hogy pár héten belül az ő hathatós segítségével létrejön az ellenzéki összefogás minden kerületben.

Az idő múlásával azonban bebizonyosodott, hogy sem elég politikai hátországa, sem elég politikai ereje nincs ahhoz a főpolgármesternek, hogy a közgyűlési többséget adó ellenzéki pártok közötti nézeteltéréseket elsimítsa. Ráadásul akkor még úgy tűnt, hogy Karácsonynak nem lesz a Fidesz–KDNP várható főpolgármester-jelöltjén túl másik, releváns kihívója

– emelte ki Tóth Erik, majd hozzátette, Karácsony Gergely népszerűségét érdemben befolyásolhatja Vitézy Dávid indulása. 

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva ugyanakkor Tóth Erik elmondta, hogy amennyiben lehet hinni a baloldali közvélemény-kutatók által publikált adatoknak, úgy a főpolgármester munkáját értékelő, valamint a nyilvánosságban megjelenő számok arról árulkodnak, hogy 

a budapesti választók többsége elégedetlen a munkájával.

ezért januártól Karácsony Gergely elkezdett aktívan politizálni és városvezetőt játszani, az a célja, hogy javítson a népszerűségén, ugyanis több ellenzéki pártvezető fejében is megfordult a regnáló főpolgármester cseréje és egy másik jelölt támogatása.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában