Aggasztó

2024.03.20. 22:58

ENSZ: a világ vesztésre áll az elektromos hulladék elleni küzdelemben

A világ vesztésre áll az elektromos hulladék elleni küzdelemben - közölte az ENSZ egyik szakértője szerdán, miután egy jelentés szerint egy év alatt 62 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett a Földön.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kimerült akkumulátoroktól az elektromos vezetékekig minden kiselejtezett elektromos vagy elektronikus berendezést és alkatrészt magába foglaló e-hulladék megfelelő kezelés nélkül nagy környezeti kockázatot jelent, mert az egészségre káros elemeket és vegyületeket tartalmaz. Ugyanakkor a hulladékhegy nagy nyereséggel hasznosítható nyersanyagforrás is.

"Ezeket az termékeket gyakran nehéz javítani. Nagyon könnyen hulladékká válnak, így pedig a globális hulladéktermelés egyre nagyobb" - mondta Kees Baldé, az ENSZ Továbbképző és Kutató Intézetének (UNITAR) Fenntartható Ciklusok programját irányító vezető tudományos szakértője.

2022-ben a világ éves e-hulladék kibocsátása 62 millió tonna lesz, ami 82 százalékos növekedés 2010-hez képest. 

Évente 2,6 millió tonnával több e-hulladék keletkezik, ami azt jelenti hogy 2030-ra elérheti a 82 millió tonnát.

"Ennek az e-hulladéknak a túlnyomó többségét nem kezelik megfelelően, egyszerűen szeméttelepre kerül. A kisebb készülékeket, mint például a mobiltelefont vagy az elektromos fogkefét az emberek egyszerűen kidobják a többi hulladékkal együtt" - jegyezte meg Kees Balé.

Az ENSZ szakértői szerint ezt a növekedést egyebek között 

a nagyobb fogyasztás, a javíttatási lehetőségek hiánya, az elektronikai cikkek rövidebb élettartama és az e-hulladék kezelésére szolgáló nem megfelelő infrastruktúra okozza.

Baldé megjegyezte, hogy még az energiafogyasztás csökkentésére szolgáló termékek - mint például a napelemek - is hozzájárulnak az e-hulladék mennyiségének gyarapításához. A szakértő szerint 2022-ben mintegy 600 ezer tonna fotovoltaikus panelt dobtak ki.

"A gyártóknak a szabványosításban is nagy felelősségük van, és szavatolniuk kellene, hogy az általuk gyártott termékek életciklusa elfogadható hosszúságú legyen" 

- mondta Cosmas Zavazava, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának (ITU) igazgatója.

"Úgy gondolom, a magánszektornak úgy kellene viselkednie, mint egy tudatos állampolgárnak" - tette hozzá Zavazava.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában