hirdetés

2020.04.06. 13:09

Három ötlet, ami megspórolja az ablakcserét

Felújításoknál általában az első lépés a nyílászárók cseréje, ez azonban igen költséges. Szerencsére vannak bevethető praktikák, amik hatékony megoldást nyújtanak erre a problémára.

A régi házak, lakások hőszigetelése elavult, ezáltal a fűtésük is többszöröse egy jól szigetelt ingatlanénak. Ha nincs is pénzünk a teljes külső hőszigetelésre, akkor a nyílászárókkal kezdjünk valamit, mivel ezek a lakás hőháztartásának kritikus pontjai.

A régi ajtók és ablakok körülötti résekben elszökik a meleg a lakásból, vagy éppen a nyár forrósága csúszik be. Emellett sok zaj, por és akár apróbb rovarok is át tudnak jutni a nem, vagy rosszul szigetelő nyílászárókon. Három tippet hoztunk, ami az ablakszigetelés problémáira nyújt megoldást:

1. Hőszigetelő ablakfólia

Ha csak egy, vagy két rétegű az üvegezés az ablakon, akkor kiváló megoldást nyújt, ha hőszigetelő ablakfóliát helyezünk fel. Ez lényegében egy átlátszó, vékony, de nagyon erős fólia, amit az ablak köré ragasztva egy újabb réteget képezünk.

A fóliát fel tudjuk ragasztani az ablakra, vagy az ablak keretére is. Az első esetben további kiegészítő szigetelésre is szükségünk lesz, mert csak az üvegrétegeket toldottuk meg eggyel, de már ez is óriási változást hoz a lakás hőérzetében. Ha a keretre ragasztjuk a fóliát, akkor sajnos nem lesz nyitható az ablak, viszont a réseket teljesen lezárjuk, ami hatalmas megtakarítást hoz a fűtésszámlán.

2. Ablaktömítő szalagok

Az ablaktömítő szalagok az ablaktáblák és az ablakkeret közötti rést szűntetik meg. Mivel a rések legtöbbször nem egyformán nagyok az ablak körül és az alakjuk is eltérő, fontos, hogy a szalag rendkívül rugalmas legyen és alkalmazkodni tudjon a rések méretéhez és formájához.

Az ablaktömítő szalagok tömítőanyaga készülhet szilikongumiból, vagy valamilyen habosított műanyagból és a sokszori nyitogatás ellenére is olyan tartós, hogy akár két-három évig is fennmaradhat csere nélkül. Kiválóan kiegészíti a hőszigetelő ablakfóliát és rengeteg meleget benntart a lakásban.

A nyári melegben akár a jól szigetelő ablakokra is érdemes hővisszaverő fóliát felhelyezni

3. Hővédő ablakfólia

Ha már meleg, akkor ejtsünk szót a nyári forróság által okozott problémákról is, hiszen a rosszul szigetelő ablakok itt is gondot jelentenek. Erre kínálhat megoldást a hővédő ablakfólia. Ez a fólia visszaveri a nap sugarait, ezáltal csökkenti a lakás felmelegedését.

Átlátszó fóliáról van szó, de azért elszínezi és kicsit lefogja a bejutó fényt. Többféle változatban kapható attól függően, hogy mennyire vállaljuk a lakás besötétítését, de a legvilágosabb fólia is 45%-ban javítja a hővisszaverést. Emellett véd a kíváncsi tekintetek ellen is. Ilyen fóliát a jól záró ablakokra is érdemes felhelyezni, mert nagy mértékben javítja a lakás nyári hőérzetét légkondi nélkül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!