Otthon

2009.11.16. 16:11

Aludni tér a kert

Veszprém - Az utolsó munkálatokat novemberben kell elvégezni a kertekben. Ilyenkor gyűjtjük össze a legtöbb falevelet, amely komposztnak kiváló és védi is az érzékenyebb növényeket.

Nagy Terka

Az avar egy részét tehát a komposztba helyezzük, a másik részével viszont betakarhatjuk a rózsatöveket és az érzékenyebb örökzöldeket. Kerülhet belőle a virágágyásba és a fák tövébe is. A lehulló lomb semmiképpen nem szemét, sőt értékes tápanyag: tavaszig jól beérve dúsítják a talajt.

Novemberben még nem késő ültetni. Amíg a talaj át nem fagy, telepíthetők a hagymás virágok: nárcisz, krókusz, tulipán. Ügyelni kell az ültetés mélységére: legalább a kétszerese legyen a hagymáénak.

Gyümölcsfák, díszfák, díszcserjék is ültethetők a fagy beálltáig. S ha már ültetés: ha ilyenkor ültetünk színes cserepekbe, tálakba hagymás növényeket, mint a tulipán, jácint vagy nárcisz, különleges és vidám díszei lesznek a virágzó növények a lakásnak. Akár karácsonyi meglepetés is lehet egy cserép pompás tulipán. Decembertől a tavaszi hónapig illatoznak az ilyekor elültetett cserepes virágok.

Fontos, hogy a cserepes virágok nemigen kedve-lik a fűtést, inkább a 1820 fok az ideális számukra. A fűtés szárítja is a levegőt, ezért a párologtatás mellett permetezzük a növényeket langyos vízzel.
 
Visszatérve a kertbe: a lágyszárú, egynyári zöldségek, mint a paprika, paradicsom, burgonya nem bírja a fagyokat, ezeket minden tavasszal újra ültetjük, vetjük.

Ilyenkor, ősszel készítjük elő számukra a talajt.  A talajt az elmúlt évek száraz időjárása miatt ajánlatos jól megmunkálni.
 
Amíg a talaj át nem fagy, telepíthetők a hagymás virágok: nárcisz, krókusz, tulipán

A lágyszárú, téltűrő növények, mint a spenót, sóska, ősszel palántázott fejes saláta, szintén takarót kívánnak: ide is kerülhet az összegyűjtött lombból, de takarhatunk szalmával is.

Az évelő zöldségfélék, mint például a spárga vagy a torma, takargatást sem igényelnek télre, és tíz évig is folyamatosan hozzák termésüket. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!