Otthon

2013.10.07. 13:00

Ritka az osztrák körte

A Pécselyi Hideg-hegy zártkerti gyümölcsösében áll egy szép, idősebb példánya az osztrák körtének (Pyrus x austriaca).

ifj. Vasuta Gábor

Hazánkban ritkaságszám-a megy, esetenként nagyobb egyedszámban az Őrség és Vendvidék területén fordul elő, az ottani hagyományos művelésű kaszálógyümölcsösökben. Arrafelé számos falu határában is találkozhatunk vele. Megyénkben ritka, mint a fehér holló. Sajnos a Som-ló hegyen minden bizonnyal kipusztult.


A nyugati határszélen elterjedtebb, nálunk igazi ritkaság, holott értékes: terméséből pálinka és bor is készíthető (Fotó: a szerző)

 

Az osztrák körte gallyrendszere tövistelen vagy csak gyéren tövises. A levél alakja elliptikus, tojásdad-lándzsás, deltoid. A levélváll gyengén lekerekített vagy széles ék alakú, jellemző, hogy a levélszél a csúcs felé megnyúltan csipkés, mint ez a fotón is látható. A levélcsúcs kihegyezett! A levéllemez színe kezdetben molyhos, később kopaszodó, a fonák később is sűrűn, sárgás szürkén molyhos, végül teljesen lekopaszodik. Jellemző, hogy ősszel a leszárított levél megfeketedik. A termés 25 55 mm hosszú, gömbölyded vagy pörgettyű alakú. Gyümölcse fanyar ízű, mely szeptember-októberben érik be, termése az első fagyokig fennmarad.

Értékes körtealany, gyümölcséből körtebort és pálinkát készítenek.

Címkék#körte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!