Pápa

2012.07.31. 11:12

Számba vették a könyveket

Pápa - Teljes körű állományellenőrzést végeztek az elmúlt két hónapban a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A komoly szellemi munkát, koncentrációt igénylő leltározás során közel 120 ezer kötet fordult meg a könyvtárosok kezei között.

Polgár Tibor

A pápai városi könyvtárban legutóbb 1987-ben zajlott le a mostanihoz hasonló mértékű állományellenőrzés. A június elsejével kezdődő és július utolsó napjával záruló leltározás alatt a könyvek mellett az intézmény folyóiratait, videokazettáit, DVD-lemezeit, valamint egyéb dokumentumait is ellenőrzés alá vonták. 

- Az 1987-es, utolsó igazi nagy leltár alkalmával a kornak megfelelő, kezdetleges számítógépes technológiával, két műszakban, éjjel-nappal folyt az állományellenőrzés. Az akkori leltározás végén hatalmas nyomtatott tekercsekkel szaladgáltak a könyvtár munkatársai, és keresték a könyveket. A technika fejlődésének hála most már lényegesen egyszerűbb volt a leltár végrehajtása, ami egy műszakban, négy számítógéppel zajlott.

Kolleganőim mobil vonalkód-leolvasó készülékekkel dolgoztak, ennek köszönhetően nem kellett mindent lepakolni a polcokról. A könyvtáros egy állvány segítségével kézbe vehette még a legfelül található könyvet is, amit lepecsételt, majd a vonalkód alapján beazonosított - engedett bepillantást az állományellenőrzési munkába dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója.



Az intézményvezető kiemelte, az állományellenőrzést – remek időt futva – tulajdonképpen egy hónap alatt elvégezték, majd ezt követően kerülhetett sor a leltár kiértékelésére. - Mielőtt ezt elkezdtük volna, szoros raktári rendet kellett kialakítani, így pedig már neki lehetett látni az elkallódott könyvek keresésének a friss és pontos címlista alapján. Sajnos óhatatlanul vannak olyan könyveink, amik eltűntek, azonban semmiképpen sem vagyunk a megengedett hiány fölött. Valójában a leltár végeredményét illetően nem gondoltunk rosszabbra, és nem számítottunk jobbra annál, mint amivel végül szembesültünk - fogalmazott a könyvtárigazgató.

Hozzáfűzte, egy, a mostanihoz hasonló nagyszabású leltározás többek között azért is hasznos, mert így a rossz polcra besorolt könyvek az igazi helyükre kerülhetnek, és a pontos raktári rend nagyban megkönnyíti, segíti az olvasók tájékozódását. 

- Valamennyi kolleganőm ezen dolgozott, és egy hatórás közfoglalkoztatott is segítette a munkánkat. Maximálisan meg vagyok elégedve a munkatársaimmal, hiszen pontos, precíz, lelkiismeretes munkát végeztek. 119 ezer könyvet néztünk át, a leltározásban pedig 190 ezer kötetet számoltunk össze. A két szám közötti 70 ezres különbözet a leselejtezett könyveinket jelenti. Előzetes terveink között szerepelt, hogy állományvédelmi kóddal látjuk el a köteteinket, sajnos mindez az anyagiak hiányában meghiúsult. Azonban nem tettünk le erről a célunkról. A hosszú távú elképzeléseim közé tartozik még egy úgynevezett automata kölcsönzési rendszer kiépítése. Ennek az lenne a lényege, hogy amikor valaki bejön a könyvtárba, átmegy egy kapun, ami azonosítja az olvasónál lévő olvasójegyet. A rendszer kifelé menet felismeri az olvasónál található könyveket, amiket leolvas, majd ráírja az illető olvasókártyájára. Tudomásom szerint két magyarországi könyvtárban már működik ez a rendszer, és reményeim szerint egyszer majd nálunk is megvalósíthatjuk - tekintett a jövőbe dr. Hermann István.





A teljes körű állományellenőrzést követően a Jókai Mór Városi Könyvtár augusztus 1-17-ig zárva tart a nyári szabadságolási időszak miatt. Azonban két ügyeleti napon, augusztus 9-én és 16-án a szombati nyitva tartás szerint, azaz 8 és 14 óra között lehetőségük nyílik az olvasóknak a kölcsönzésre, vagy a könyvek visszavitelére. A könyvtár augusztus 21-től már a megszokott nyitva tartási rendben várja majd a régi és új olvasóit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!