Pápa

2013.11.07. 16:51

Növekszik a pápai önkormányzat mozgástere

Közel 100 millió forintos kiadástól szabadul meg Pápa városának 2014. évi költségvetése az adósságkonszolidáció utolsó lépésének köszönhetően - hangzott el csütörtök délelőtt a pápai városháza előtt.

Polgár Tibor

Az adósságkonszolidáció részleteiről dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere tartott sajtótájékoztatót.

A fideszes képviselő emlékeztetett, az Orbán-kormány már korábban megkezdte az önkormányzatok hiteleinek konszolidálását, végül a mostani lépéssel az összes magyar település hátramaradt adósságát átvállalja az állam 2014. február 28-ig.

- Erre azért van szükség, mert az önkormányzati világ teljesen eladósodott, hiszen jelentős hiteleket kellett felvenniük a településeknek. Ezek az adósságok a következő európai uniós ciklus fejlesztési lehetőségeit negatívan befolyásolták volna - mutatott rá dr. Kovács Zoltán.

Hozzáfűzte, az állam a konszolidációért cserébe arra kéri az önkormányzatokat, legyenek generálói a helyi gazdaság-élénkítésnek.

Dr. Áldozó Tamás elmondta, Pápa hitelállományának összege az első konszolidációt követően jelenleg 1,7 milliárd forint, tehát ettől a tehertől szabadul meg most az önkormányzat. A 2014-es évre vonatkozó hitel- és kamattörlesztés összege körülbelül 100 millió forint lenne, azonban az adósságkonszolidációval ez a tétel kikerül a költségvetésből.

A városvezető megjegyezte, kizárólag a fejlesztések önerejének biztosítására vettek fel hiteleket, Pápa sosem volt olyan helyzetben, hogy a működés biztosításához kelljen hitelhez folyamodnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!