Pápa

2016.12.10. 11:58

Betlehemi csillag jelzi a felújítás alatt álló református ótemplomot

Pápa – Hori, a pápai múmia és koporsója mindenképpen „átköltözik” majd a Református Gimnáziumból a Fő utca 6. szám alatti épületegyüttesben kialakítandó múzeumba a rekonstrukció során.

Laskovics Márió

Az állam 953 millió forinttal támogatja a Dunántúli Református Egyházkerületet (DREK) a Pápai Református Kollégium rekonstrukciós terveiben, ezt még áprilisban jelentette be a pápai református templomban tartott ünnepi istentisztelet keretében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az összeg egy részét a gimnázium épületének külső és belső, másik részét pedig a református ótemplom, és a hozzátartozó parókia- és raktárépület felújítására fordítják.

A Fő utca 6. szám alatt található épületegyüttesben a 21. századi követelményeknek megfelelő múzeum kialakítását tervezik. - Olyan lesz, amilyennek ma egy múzeumnak lennie kell: látogatóbarát közösségi helyekkel, múzeumpedagógiával, interaktív tevékenységekkel. Az utcafronti polgári parókiaépület és az utcáról nem látható ótemplom egybe lesz kötve. Tehát a látogató egyenesen be tud majd menni a parókiaépületen keresztül a templomtérbe. Nagyon fontos, hogy ez egy úgynevezett gyalogostengely lesz, tehát a Fő utcáról le lehet jutni a Csáki utcára, onnan pedig a Piac térre. Reméljük, hogy önálló kulturális egységként minél nagyobb életet sikerül belevinnünk, s többletértéket adhat a város kulturális életének is – kezdte beszélgetésünket Köntös László, a DREK lelkészi főjegyzője, a Református Gyűjtemények igazgatója.


- Mikor elkészültek a tervek, még senki nem látott bele a műemléképületbe, melynek feltárásakor nagy meglepetések, átépítések, módosítások kerültek felszínre, amikről egyeztetni kellett. Vannak itt például középkori épület- és falmaradványok, amelyeket megóvnánk és láthatóvá tennénk. A Református Gyűjtemények feladata a dunántúli reformátusság tárgyi kulturális örökségének feldolgozása, megőrzése és nyilvánosság elé tárása. Az a problémánk, hogy nagyon sok anyagunk van, csak nem volt megfelelő kiállító tér. Egyébként a 18. századvégi épület korábban, a református újtemplom 1941-es felépítése után funkcionált múzeumként is, de állományvédelmi szempontból nem volt alkalmas állandó kiállítások rendezésére, ezért kell teljesen felújítani. Komplex épületegyüttes lesz, s a templomban végre a Református Gyűjtemények múzeumának lesz egy normális kiállító helye – tudtuk meg a gyűjteményi igazgatótól.

Elmondása alapján az állami támogatáson túl a DREK-től önrészt is igényel a kiállítás kialakítása. A mai kiállítástechnika nagyon igényes, magas színvonalú és drága. A megfelelő tárlók beszerzése, a megfelelő technikák és szakemberek alkalmazása költséges, ezeket és a restaurációs munkákat próbálja majd saját erőből megoldani az egyházkerület.

- Eddig jóformán csak rombolás, az épület feltárása folyt. Most már elkészültek több helyiségben az aljzatbetonok, megtörtént a templom héjazatának cseréje, minden fatárgyat elszállítottak, a padok és a szószék is restaurálás után kerülnek vissza. Jelenleg még folyik a templom külső vakolása, lassan a belső festés is elkezdődik. A két pince egybe lesz nyitva, a száz fő befogadására is alkalmas helyiség felhasználásáról még nem született végleges döntés. A múmiát mindenképpen áthozzuk vagy a parókiaépületbe, vagy a pincébe. A Csáki utca felőli régi levéltárépület a múzeum raktárépülete lesz, amiben a ki nem állított dolgok mellett egy kutatóterem kap helyet. Várhatóan jövő tavaszra fejeződnek be a munkálatok – mondta el a jó ütemben haladó újjáépítésről a főjegyző.

A rekonstrukció során az 1783-84-ben épült, türelmi rendeletes, torony nélküli templom tetejére felhelyeztek egy csillagot. - Szerintem még nagyon sok pápai sem tud erről az udvarban megbújó templomról, aminek tetejére raktunk egy betlehemi csillagot azért, hogy valami jelezze. És valóban a Fő térről, illetve a Piac térről látható a közismerten református jelkép az utcáról láthatatlan ótemplom tetején – hangsúlyozta Köntös László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!