Pápa

2013.10.19. 15:34

A kábítószerek evolúciója

Pápa - Az ezredfordulót követően teljesen átalakult kábítószerpiacot uraló dizájnerdrogok miatt a drogfogyasztás manapság olyan, mint az orosz rulett - figyelmeztet dr. Zacher Gábor toxikológus, aki nemrég a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott telt házas előadást.

Polgár Tibor

Napjainkban gyakran találkozhatunk a médiában és a közbeszédben a dizájner-drog kifejezéssel, azonban sokan nincsenek tisztában vele, mit is jelent ez a szókapcsolat. A dizájnerdrog elnevezést azokra a vegyületekre, szerekre használják, amelyeket az illegális kábítószerek kisebb módosításával állítanak elő. Ebben a formában ezek nem szerepelnek a tiltólistán, ezáltal a törvény nem szankcionálja a forgalmazásukat, sem pedig a használatukat. Viszont a kábítószerekéhez hasonló a hatásuk. Ezeket a szereket gyakran az interneten keresztül árulják emberi fogyasztásra nem alkalmas anyagokként. Általában növényvédő szernek, növényi tápsónak, fürdősónak vagy éppen füstölőnek, illatosítónak álcázzák a dizájnerdrogokat. A Drogriporter nevű internetes oldal szerint Magyarországon az ezredforduló környékén jelentek meg a kémiai úton kreált dizájnerdrogok, míg a hazai sajtó csak a mefedron nevű szer (ismertebb nevén: kati) piachódításával kapcsolatban, a 2009-es év vége felé használta először ezt a kifejezést. Akkoriban ért a csúcsra mefedron, és az ecstasyt leváltva immár a drogfogyasztó fiatalok közkedvelt partikellékének számított egészen 2011 januárjáig, amikor is illegálisnak nyilvánították. A Nemzeti Drog Fókuszpont korábbi, a magyarországi kábítószerhelyzetről írt jelentéséből is kiderül, mostanra teljesen átrendeződött a kábítószerpiac: többek között eltűnt az ecstasy és a hírhedt heroin, a helyüket pedig a dizájnerdrogok, illetve az amfetaminok vették át.

A neves toxikológus előadására teljesen megtelt érdeklődőkkel a pápai Jókai könyvtár konferencia- és olvasóterme. Fotó: Polgár Tibor

– Az elmúlt négy-öt évben legalább 300 új szer jelent meg a drogpiacon, amely így teljesen átalakult. Elárasztották a világot a dizájnerdrogok, miközben a heroin szinte eltűnt. Ebben az évben eddig négy olyan személyt kezeltünk az osztályunkon, aki heroin-túladagolás miatt került be hozzánk. Ezzel szemben a '90-es évek végén, a 2000-es évek elején előfordult, hogy hetente húsz heroin-túladagolttal találkoztunk. Nemcsak a világunk gyorsult fel, hanem a különféle szerek jelenléte is jócskán átformálta a piacot – tudtuk meg dr. Zacher Gábortól, akinek a véleménye szerint a régi és az új kábítószereket nem lehet összehasonlítani a veszélyességük alapján. Az viszont megállapítható, hogy egyre bizonytalanabb, egyre nagyobb kockázatokat rejt magában a szerhasználat. – Régebben, aki heroint vásárolt a dílerétől, nagyjából sejtette, milyen hatóanyag-tartalmú a szer. Ma egy tablettáról, egy porról nehéz megtudni, hogy mi van benne. Annyiféle szer van a piacon, hogy még a díler sem lehet tisztában mindezzel. Innentől pedig a kábítószer-használat tulajdonképpen orosz rulett – fogalmazott a neves szakember.

Dr. Zacher Gábor figyelmeztetett: az életével játszik az, aki a különféle ismeretlen hatóanyagú kábítószerekkel kísérletezik. Fotó: Polgár Tibor

A dizájnerdrogok legnagyobb veszélye is abban rejlik, hogy a fogyasztók nem tudják, milyen anyagokkal kerülnek kapcsolatba, és mivel ezek teljesen új vegyületek, az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk is ismeretlen, kiszámíthatatlan. Sokszor a megfelelő dózisról sincs tudomása a használónak, így könnyen bekövetkezhet a túladagolás. A kockázatot fokozza, hogy a kábítószert előállító illegális laborokban az anyag tisztasága és minősége sokadrangú kérdés. A dizájnerdrogok elleni küzdelmet nehezíti, hogy a kábítószereket előállító zugvegyészek néhány lépéssel a hatóságok előtt járnak: amint tiltólistára kerül egy szer, annak a molekuláin rögtön módosítanak egy kicsit. Így hamar előállítanak egy újabb kábítószer hatású vegyületet, amit nem tilt a törvény. Egy-egy anyag esetében számtalan kémiai variáció alkotható meg. Dr. Zacher Gábor elmondta: hiába fejlődik rohamosan a gyógyítás, az orvostudománytól nem várhatunk csodákat.


Dr. Zacher Gábor a toxikológia történetébe, rejtelmeibe is elkalauzoló pápai előadása során többek között kiemelte, a fűtési idény beköszöntével óhatatlanul megszaporodnak Magyarországon a szén-monoxid-mérgezések. Egyúttal rámutatott: a szén-monoxid-mérgezés veszélye ellen kizárólag a gázdetektor képes százszázalékos védelmet nyújtani, ezért egy jó minőségű készülék beszerzésén nem érdemes spórolni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!