Pápa

2015.02.11. 18:18

Várvédőkre emlékeztek

Pápa – A becsület napja alkalmából megemlékezést tartott a Jobbik helyi szervezete a második világháborús emlékműnél szerdán este.

Polgár Tibor

Beszédében Orbán Imre, a radikális párt Veszprém megyei elnöke felidézte: 1945. február 11-én az előző év karácsonya óta a Budai Várnegyedben rekedt magyar és német alakulatok megkíséreltek kitörni a Vár és Budapest körül kiépített többszörös szovjet gyűrűből.


Megemlékezők a pápai második világháborús emlékműnél. Balról a negyedik Orbán Imre megyei Jobbik-elnök
Fotó: Polgár Tibor

– Kevesen tudják, hogy a második világháború harmadik legnagyobb, leghosszabb városostroma Moszkva és Sztálingrád után Budapestté volt. Bécs két nap alatt esett el, míg a magyar főváros hős védői ötvenkét napig tartóztatták fel a körülbelül tízszeres túlerőben lévő vörös hordát. Ez a magyar történelemnek egy olyan hősi eposza, melyre méltán lehet büszke minden nemzeti érzelmű testvérünk ideológiai elképzeléstől, vagy pártállástól függetlenül – fogalmazott Orbán Imre.

Mint mondta a kitörési akció egyenlőtlen küzdelmében mintegy 43 ezer katona vesztette életét egyetlen nap alatt. Az elesettek között körülbelül fele-fele arányban voltak a magyar és a német halottak, vagyis hazánk 21-22 ezer honvédet veszített el azon a gyászos napon – mutatott rá a Jobbik megyei vezetője.

A megemlékezés végén az egybegyűltek égő mécseseket helyeztek el a második világháborús emlékművön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!