Százéves a balatonfűzfői Nitrokémia

Alapításának százéves évfordulójára készül a Nitrokémia Zrt., s ebből az alkalomból nagyszabású ünnepséget tartanak augusztus 27-én, pénteken a településen.

B. Virág Rita

Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő polgármestere lapunknak elmondta, a Nitrokémia generációkat köt össze, évtizedekig a térség meghatározó munkaadója volt, egyszerre hatezren dolgoztak itt, összességében pedig több tízezer embert foglalkoztattak az évek hosszú során. A hatalmas vállalat saját vasúttal, tűzoltósággal, mentőállomással, orvosi rendelővel is rendelkezett. A cégóriás az I. világháború után lőszergyártással foglalkozott, később növényvédőszereket, gyógyszeralapanyagokat, műanyagtermékeket, nikecellt gyártott.

Balatonfűzfőn augusztus 27-re várják az egykori és jelenlegi dolgozókat a papírgyári parkolóba, ahol annak idején véget értek a május 1-jei felvonulások. A programok 16.30 órakor emléktábla avatással kezdődnek az önkormányzati hivatalnál, ünnepi beszédet mond Tóth Csaba, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója, Szanyi Szilvia polgármester, Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője. Az ünnepélyt követően a papírgyári parkolóba folytatódnak az események. Kiállítást szerveznek 100 év képekben címmel, ahol a Nitrokémia és a város archívuma mellett megtekinthetőek lesznek az egykori dolgozók fotói, oklevelei, kitüntetései és egyéb ereklyéi is.

A fűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fúvós Zenekarának műsora 18 órakor veszi kezdetét. Beszédet mond Tóth Csaba, Szanyi Szilvia, Juhász Roland államtitkár és Kontrát Károly is.

A környezetvédelem jegyében száz darab biolufit is égnek eresztenek.

Bereczki Zoltán 19 órától koncertezik, míg 19.45 órától DJ Retro-Z szolgáltatja a talp alá valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!