Púder Nélkül

2015.05.10. 14:58

Őszüljünk vagy szőküljünk? - Egy tapasztalt mesterfodrász intelmei és tanácsai

Több-kevesebb haladékkal, de szinte mindenkinél eljön a pillanat, amikor a fehér hajszálak már olyan sokan vannak, hogy nem érdemes kitépdesni őket. Mit lehet tenni ilyenkor? – kérdeztem Dabosi Zoltán mesterfodrászt.

Őrsi Ágnes

– Van vendégem, akinél kevés barna melírt teszünk az ősz hajára, nagyon jól néz ki vele. Gyakoribb megoldás, hogy szőke melírt alkalmazunk. Így csak közelről látszik, hogy alapjában véve ősz a haj. Amit semmiképpen nem szorgalmaznék, az a vörös melír az ősz hajon. Ebből még rózsaszín is lesz, mielőtt végleg kifakul – figyelmeztet.

– Kinek mit szokott ajánlani?

– Szívesen segítek a szín kiválasztásában, de ehhez tisztázni kell pár alapelvet. Óriási a különbség a bolti és a professzionális festék között. A bolti festékek egy-egy típusú hajra készülnek, viszont a szakember, ha a kezébe vesz egy tincset, azonnal tudja, milyen típusú festéket alkalmazzon. Az otthoni barkácsolás meglepő eredményeket hozhat. Tudni kell, hogy a napfény, a rossz sampon vagy a dohányzás sárgítja a hajat, ugyanígy sárgít a kamilla is. Megjelentek henna tartalmú festékek, amiktől hiába várnánk csodákat, a henna ugyanis arra való, amire a sötét hajú indiai nők használják; fényesíti a hajat. Ha ilyen festékkel kenünk be egy foltosan őszülő hajat, hát padlósárga lesz tőle. Talán nem tudják, de férfiaknak és nőknek más-más hajfestéket gyártanak, tragikusan néz ki, ha egy férfi anyuka megmaradt kencéjét keni a hajára. Akkor már jobb, ha hozzá sem nyúl, férfiaknál sokkal elfogadottabb az őszes megjelenés.

Gyakori megoldás, hogy szőke melírt alkalmaznak. Így csak nagyon közelről látszik, hogy alapjában véve ősz a haj (Fotó: Balogh Ákos)

– Emlékszünk agyondauerolt, agyonhidrogénezett hajakra. Hogyan változtak a szakmai anyagok?

– Szinte mindennap tapasztalunk javulást. Ma már egy festékben nagyon kevés a vegyszer, a többi ápoló anyag, amitől puha, fényes lesz a haj, ám amikor mindezt a sok jót megkapja, valóságos sokk éri, hamarabb veszíti el a tartását, hamarabb bezsírosodik. Az első mosás után látszik meg igazán a kezelés eredménye.

Dabosi Zoltán még arra hívja fel a figyelmet, hogy ha bevállaljuk a hajfestést, ragaszkodni kell a bőrpróbához,

– Időnként elhangzik a kérdés: Vissza lehet-e fordítani az őszülési folyamatot?

– Aki ezt megoldja, biztosan Nobel-díjat kap, de ettől még nagyon messze vagyunk. A folyamat úgy néz ki, hogy kinyílik a haj, kihullanak a pigmentszemek. Levegő kerül a helyükre, pigment többet nem termelődik. Marad a fehér haj, de ettől nem kell elkeseredni, hiszen tudunk segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!