Sport

2009.10.06. 02:29

Izompacsirta aranymosók

Megyei körkép - Elképesztő, amit a veszprémi, pápai, tapolcai erőemelők műveltek a legutóbbi világbajnokságon. Amelyik számban rajthoz álltak, ott többnyire csak az ezüstéremben reménykedhettek a többiek.

Novothny Ottó

A WUAP elnevezésű világszervezet rendezvényére háromszáznál több erős ember érkezett a világ minden tájáról. A franciaországi Saint Avon városában a résztvevők szerint tökéletesen méltó körülmények között léptek pódiumra a sportág képviselői.

Érdekesség, hogy a magyar csapat felét veszprémi erőemelők és fekvenyomók alkották, és ha ehhez hozzáadjuk a pápai és tapolcai siker-embereket, akkor elmondható: ennek a sportágnak a világközpontja Veszprém megye.

Mindenesetre a magyar küldöttség hosszú és fárasztó út után érkezett a helyszínre, és természetesen szemben a mezőny zömével, a legolcsóbb szállásokat foglalták el, ahol puritán körülmények között várták a rajtot.

Az erőemelés és fekvenyomás történetében eddig általában német, szlovák, amerikai és ukrán sportolók taroltak, ám ez a világbajnokság a magyar sikerektől volt hangos. A veszprémi Top Gym klub színeiben Strínyi Anikó (82,5 kg-os súlycsoport) úgy szerezte meg erőemelésben a világbajnoki aranyérmet, hogy guggolásban 180 kg-os világcsúcsot ért el. Az abszolút sorrendben egyébként a második helyen zárt.

Ebben a sportágban mastersnek nevezik a szenior korú versenyzőket, itt rajtolt Keszthelyi Csaba (M 75-79-es korosztály, 75 kg-os súlycsoport), aki guggolásban (115,5), felhúzásban (133, negyedik kísérletre, ami nem számít bele a versenybe, de értékelik, 135) világcsúcscsal, fekvenyomásban 77,5 kg-os (itt is volt negyedik jó gyakorlata, 80 kg) Európa-rekorddal diadalmaskodott, így természetesen összetettben is a kontinens eddigi legjobb eredményét teljesítette.

A várpalotai Sztanke József (M 55-59, 90 kg) a felhúzás kivételével mindkét számban (guggolás 260, fekvenyomás 220) és összetettben is a világ legjobbjával nyert, sőt két nappal később fekvenyomásban 210 kilóval is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, abszolútban harmadik lett. Kupcsik László (M 40-44, 100 kg) guggolásban (310) és összetettben (855) elért világrekordja aranyérmet ért. Számára ez volt a 8. világbajnoki elsőség, ráadásul három szervezet (WUAP, GPC, IPF) színeiben teljesítette a fantasztikus eredménylistát.

A submasters korcsoportban Hablicsek Norbert (35- 39, 110 kg) erőemelésben arany-, fekvenyomásban ezüstérmet szerzett.

A nyílt kategóriában Gyenge Róbert (100 kg) első helyen végzett erőemelésben. Ebben a kategóriában a többszörös világbajnok német versenyző újra rajthoz állt, ám a veszprémi sportember óriási taktikai csatában legyőzte a két évvel ezelőtti világelsőt.

Szintén veszprémi színekben, a Total Fitnessben indult Hetyési Zsolt (open, 100 kg), aki fekvenyomásban és abszolútban is második lett.

A pápai Pannonia Power SE képviseletében hárman startoltak, valamennyien fekvenyomásban. Horváthné Balogh Piroska (67,5 kg) 132,5 kilós világcsúccsal győzött, (saját 130-as rekordját javítva meg) és abszolútban is első helyen zárt. Nagy Rita (60 kg) szintén első lett, 117,5 kg-mal, miközben negyedik kísérletre 120-as világcsúcsot nyomott. Ő az abszolútban második lett. Balázs Szabolcs (125 kg) 280-as teljesítménnyel hódította el az aranyat.

A tapolcai Badigárd King SE-t képviselte Lukács Béla (M 40-44, 90 kg), és 210 kilós fekvenyomással szerzett aranyérmet. Klubtársa, Berki Csaba (M 40-44, 110 kg) fekvenyomásban kiesett, erő-emelésben arannyal zárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!