Sport

2010.08.25. 17:07

Biztató tárgyalások - Állam és önkormányzat egyet akarnak

Balatonfűzfő - Kétségtelen, hogy az ország egyik legszebb fekvésű sporttelepe a fűzfői. Sajnos azonban az is tény, hogy a területen az elmúlt években szinte semmiféle fejlesztés nem történt, a létesítmények zöme a használhatóság határán működik.

Novothny Ottó

Nem véletlen, hogy a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) miniszteri megbízottjának egyik első útja Balatonfűzfőre vezetett. Vígh László érdeklődéssel hallgatta a polgármester asszony és a Balaton Általános Olimpiai (BÁOK) központ vezetője, Erős József beszámolóját a jelenlegi helyzetről és főként a várható elképzelésekről.

- A Balaton uszodáról, a lőtérről és az önkormányzat tulajdonát képező sporttelepről beszélgettünk - idézte fel az eseményeket Majorné Kiss Zsuzsanna polgármesternő.  Sőt, a szörfösök területéről, a zagykazettáról is ejtettünk szót. A megbízott főigazgató úr kedvezően fogadta a terveinket.

- Meglehetősen vegyes a tulajdoni kép, ez nem okoz problémát?

- Első lépésként az említett területekre változtatási és építési tilalmat rendeltünk el. Ami a tulajdoni viszonyokat illeti: a lőtér jelenleg ipari terület, de megerősítést kaptunk, hogy hamarosan az önkormányzathoz kerül, vagy még hasznosabb lenne, ha a BÁOK létesítményeihez csatlakozhatna. A teniszpályákat hosszú távra adtuk bérbe, de biztos vagyok benne, hogy nem gördítenek akadályt a bérlők a téliesítési tervek elé. A salakos pálya jövője kérdéses, egyelőre nem kizárt, hogy visszakerül hozzánk. Ha mégis a gyermekpark épül meg, az is része lehet a majdani sportkomplexumnak. 

- Külön kérdés az uszoda, amelynek működtetése évek óta hatalmas energiákat emészt fel - szó szerint is.

- Szeptembertől ismét lehet pályázni az energiaracionalizálásra, amely anyagot egyébként Erős úrék már évekkel ezelőtt elkészítették. Sőt, ahhoz, hogy teljessé tegyük a szolgáltatást, négycsillagos szállodára is szükség van, ennek megépítésére is van szándék, az uszoda környéki területek pedig alkalmasak rá. Nemzetközi szintű edzőtábort szeretnénk létrehozni, melynek része minden eddig említett terület, plusz a lovassportok helybiztosítása, hogy akár az öttusára is nyitottak lehessünk.

- Árnyaltan fogalmazok, ha azt mondom, hogy nem először hallom ezeket az elképzeléseket...

- Az már biztos, hogy a testület döntésének értelmében a tanulmányterv kidolgozása az önkormányzati választások után kezdődik, de akkor reményeink szerint gyorsan neki kell látni. Befektetők már jelentkeztek többen, azt gondolom, ez is jó hír. Ami előrelépés mindenképpen, hogy ezúttal az állam és az önkormányzat is egyet akar. A NUSI teljesen nyitott, sőt határozott kérésük, hogy részt vehessenek az alkotási folyamatban.

Emellett úgy érzem, a lobbierő sem volt korábban ennyire magas szintű, ha az uszodával valami nem történik, akkor előbb-utóbb valóban be kell zárni. Ugyanakkor az is bizonyos: a jelenlegi kormányzat sporttal kapcsolatos elképzelései eltérnek a korábbiaktól, amit szintén meg lehet lovagolni. Végül, de nem utolsósorban: ha elkészül a tanulmányterv, akkor lesz papír, amit lobogtathatunk és amire folyamatosan hivatkozhatunk majd.

 

A Balaton Általános Olimpiai Központhoz jelenleg a Balaton uszoda és a balatonfüredi vitorláskikötő tartozik.

Természetesen lényegesen más lenne a helyzet, ha a lőtérrel, a sportteleppel, a szörfösök partszakaszával kibővülne a BÁOK szolgáltatása.

Ami a zagykazettát illeti: a Balaton kotrásánál ezekbe viszik az iszapot, amely évek alatt kiszárad és part lesz belőle, amely ekkor a vízügyi hatóságtól a helyi önkormányzat kezelésébe kerül. Ilyen területen működnek ma a szörfösök és kite-osok a Föveny strand mellett.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!