Sport

2011.06.09. 17:52

Kis Gergő: Miért vagyok itt? - A világraszóló rekord után doppingvizsgálatra küldték

Ajka - Hol a bizakodó és bizonyítani akaró kiváló sportoló ül mellettem, a másik pillanatban pedig a végtelenségig elkeseredett, "elnyomott" tehetség. Gyorsan ugrál a kép, az előbbinél még talán ki is húzza magát, amikor a másik arcot ölti magára, akkor görbült háttal nézeget maga elé.

Novothny Ottó

A budapesti Európa bajnokság óta egyetlen fontos hír érkezett az ajkai Kis Gergőről:  legutóbbi barcelonai sikereit követően nem volt hajlandó nyilatkozni a sportnapilapnak. Pedig a katalán városban olyan elit klubba úszta be magát, ahová kevesen tartoznak: egy hajszál választja el attól, hogy 15 perc alatt teljesítse az 1500 méter gyorsot. Pontosaban 1.43 másodperc. Ez fantasztikus magyar csúcs, mégsem lelkesíti túlságosan "elkövetőjét".
 
- Amikor a 400 gyors előfutamán beugrottam a vízbe, az a kérdés motoszkált bennem: miért is vagyok itt?! Úgy éreztem teljesen felesleges az egész - kezdte Gergő. - Az az igazság, hogy március óta nem tudom pontosan hol vagyok, bizonytalannak érzek mindent. Rátett erre az is, hogy a szövetség úgy döntött: a júliusi vébére csak március végéig lehetett szintidőt úszni.

- Térjünk vissza a spanyol medencébe.

- A hatodik helyen jutottam be a fináléba és meglepődve tapasztaltam, hogy a rajtot követően hetven méter után még vezettem. Aztán háromszáznál is és az utolsó métereket megnyomva olimpiai "A" szint lett a vége.

- Következett a "dacos" másfél kilométer.

- Ez a jó szó: dacból, erőből úsztam, pedig nem jött velem senki. Engem is meglepett az idő, ennél csak páran tudnak a világon jobbat.

- A londoni olimpiára két "jegyed" van már, de gondolom elcserélnéd azért az egyért.

- Szó sincs cseréről! - csattan fel és felugrik a padról. - Vissza fogom szerezni a 400 méteres vegyesúszás második legjobb idejét is. (A világbajnokságon és az olimpián egy nemzetből egy számban csak a két legjobb időt teljesítő indulhat. Cseh László mellett ebben a számban évekig Kis volt a második ember, de a legutóbbi Eb-n Verrasztó Dávid megelőzte az ajkai fiút, a szerk.)

 

 

- Önmagadon kívül mi akadályoz meg ebben?

- Ez jó kérdés. Alapvető, hogy lesz-e egyáltalán lehetőségem az előzésre, vagyis megengedik-e az illetékesek az időjavítást. Mert azt tudni kell, hogy szerintem már nem minden múlik az elvégzett munkán. Ez a legnagyobb bánatom, illetve az időnkénti elkeseredésemnek az oka: úgy érzem, hogy a megítélés nem egyforma.

- Vagyis vannak kivételezettek?

- Ebbe ne menjünk bele részletesen, de idegileg nagyon sokat őrlődöm ezeken a kérdéseken.

- Feltételezem megtaláltuk a nemnyilatkozás okát is.

- Amikor Barcelonában nyertem, csak olyanok jöttek oda gratulálni, akiknek nem vagyok konkurencia, vagy őszintén örültek. Tisztában vagyok vele, hogy el kell tudnom viselni ezeket a dolgokat, de nem könnyű.

Aztán, amikor szinte már befejezzük a beszélgetést, jelez a telefonja. Üzenetet kap, a kolléga írja a sportnapilaptól, hogy döntés született: nem írhat róla. Rám néz és mondania sem kell, sokmindent megértek: a budapesti Eb-n riválisa a célbaérés után a középső ujját mutatta fel "örömében", melyet az egész világ láthatott. Az ügyet "elsikálták", a mutogatóról pedig azóta is több cikk jelent meg...


Dacból és erőből óriási magyar csúcsot úszott a barcelonai versenyen

A 15:01.43 egyéb következményekkel is járt. Kedden délben Gergőnek megüzenték: azonnal induljon Budapestre doppingvizsgálatra (!). A délelőtti edzést követően, fáradtan autóba ült, saját pénzen felment a fővárosba és amikor rákérdezett, hogy ez milyen szokatlan ügyintézés, akkor azt mondták neki: így spórol az olimpiai bizottság. Maradjunk annyiban: furcsa eljárás. Egyébként Kis Gergő Európa bajnok, illetve a kontinensversenyen ezüst- és bronzérmet is nyert már. Világbajnoki 5. és olimpiai 6. helyezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!