Sport

2014.01.08. 10:05

Éremhalmozó tapolcai vívók

Tapolca - Országos bajnoki sikerekkel kezdték a 2014-es esztendőt a tapolcai párbajtőrözők, akik kadet korosztályban mindkét aranyat elvitték. Akad, akinek egy hónap alatt ez már a harmadik országos címet jelentette.

Horváth Gábor

Érdemes az említett versenyzővel kezdeni a sort. Siklósi Gergelyről van szó. A fiatalember tavaly decemberben a felnőtt ob-n tagja volt az aranyéremig menetelő tapolcai együttesnek.

A 16 éves párbajtőröző, aki 2013-ban többek között kadet Eb-t nyert, ezúttal duplázni tudott.

Budapesten, pontosabban a Gerevich Aladár Sportcsarnokban rendezték meg a párbajtőrözők 2014-es kadet országos bajnokságát. A férfiaknál összesen 80-an álltak pástra. Az Sz-L Bau Balaton Vívóklub sportolói közül a honi ranglistát vezető Siklósi Gergely hibátlanul, Kalácska Botond 4/2-es, a többi fiú közepes teljesítménnyel zárta a csoportkört. Az egyenes kieséses szakaszban Siklósi magabiztosan menetelt, nagy fölénnyel győzte le vetélytársait és jutott be a legjobb nyolc közé. A többiek búcsúztak, Kalácska kivételével. A két tapolcai egymással került szembe, Siklósi jutott tovább, aki a folytatásban nagy csatában, 15:9-re legyőzte a ranglista második tatai Esztergályos Patrikot, majd a fináléban a viadal meglepetésemberét, az MTK-s Rudi Somát múlta felül nagyon simán, 15:2-re. Siklósi kadet magyar bajnok, Kalácska nyolcadik lett.

A tapolcai csapat (balról, Siklósi Gergely, Kalácska Botond, Müller Roland, Cziráki Bálint) magabiztosan nyerte a kadet ob-t. Fotó: Balaton Vívóklub

Csapatban a tapolcai színeket a Siklósi, Kalácska, Müller Roland, Cziráki Bálint összeállítású négyes képviselte. A Borosné Eitner Kinga által edzett Cziráki kivételével mindenki Szalay Gyöngyi tanítványa. Az együttes első körben az Öttusa csapatát győzte le 36:13 arányban, aztán a BVSC II alakulatát búcsúztatták (45:33). A folytatásban kemény csatát vívtak a szombathelyiekkel, a két társaság végig fej-fej mellett haladt, végül a balatonosok 45:40-re nyertek és döntőbe jutottak. Az utolsó mérkőzésen a BVSC első számú csapatával kellett megküzdeniük a tapolcai fiúknak, akik komolyabb előnyhöz jutottak és egészen a hajráig tartották is azt. A végén a fővárosiak zárkóztak, azonban Müller, és a fejező Siklósi is magabiztos volt, 45:40.

– Gergővel úgy beszéltük meg, hogy ez az ob legyen presztizs számára, hiszen ő most utolsóéves kadet, és fölényesen vezeti a ranglistát. Ez teher volt neki, de jól kezelte, összeszedetten vívott. kijelenthető, hogy ott lesz az Eb-n és a vb-n, most azon dolgozunk, hogy a junioroknál is a legjobbak közé kerüljön – kezdte értékelőjét Siklósi Gergellyel Szalay Gyöngyi.

A szakember elmondta, nagyon örült Kalácska Botond jó teljesítményének, csapatban pedig Siklósi vezérletével remekül kiegészítették egymást a fiúk.

Az Eb, és vébé szereplés lesz a tét

Az utánpótlás párbajtőrözők végsőt hajrát nyitottak a tavaszi Európa-, és világbajnoki kvalifikációban. A versenyzők még januárban több fontos viadalon lépnek pástra: Pozsonyban európai körversenyt, Bázelben férfi, Mödlingenben női junior világkupát rendeznek, valamint lesz még egy junior ob is. Ezeken a megmérettetésen kell megfelelően helytállnia azoknak, akik szeretnének az ország legjobb négy vívója közé kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!