Utazó

2012.09.12. 08:01

Kalandtúrák és kenuzások a Rábán

A Rábán kenuzás mindenkor egyben kalandtúra is - hallom a sokadik alapvetést Décsi Sándortól, a szombathelyi Arrabo Szabadidősport Egyesület elnökétől.

Némethy Mária

A civil szervezet tagjai 1987 óta szerveznek a Rába folyóra evezős túrákat és túratalálkozókat. Nem tudják összeszámolni, hogy a 25 esztendő alatt hány emberrel, gyerekkel ismertették meg a vadvíz jellegű Rába folyót, s azt a csodálatos völgyet, amelyben kanyarog.
 
- A Rába adja a vadvízi romantikát, völgye pedig a meseszép hátteret a természeti, a történelmi, az építészeti és a népművészeti értékekkel - hallom az elnöktől.

Milyen egy Rába-túra a szeszélyes folyón? A szakember szerint ez attól függ, mikor, melyik szakaszán túrázunk. De bárhol is, egyetlen szabály mindig, mindenütt érvényes: tudomásul veszed azt, hogy a vízen, illetve a folyón való evezés során a túravezetők döntése nem javaslat. Az időjárás, vízállás, a folyó viselkedése vagy más körülmények miatt a túravezetők dönthetnek arról, hogy korlátozzák vagy beszüntetik a folyón való evezést. A Rábával nem lehet viccelni, komolyan kell venni.
 
Ezek után kik mennek a Rábára túrázni? A válasz egyszerű: akik kedvelik az izgalmakban bővelkedő aktív pihenést.

- A kenu- és kajaktúráinkat a szentgotthárdi csónakházunktól indítottuk ezen a nyáron is - mondja Décsi Sándor. Szentgotthárdnál a vízügyi igazgatóság a régi gát helyén újat épít, a horgászok számára lesz hallépcső, a vízi túrázóknak csónakcsúszda. Jövő májusra várható, hogy elkészülnek vele, s akkortól már nem kell majd több mint száz méteren át kézben cipelni a csónakokat.
 
A Rábán a legtöbb a hétvégi, a 2-3 napos túra. Hosszabb útra társaságok vállalkoznak, olyanok, akik nem a bulizás, hanem tényleg az evezés szerelmesei. Könnyű, sportos kirándulások és teljesítménytúrák ezek, hat-nyolc nap alatt teljesíthetők, 205-137 folyamkilométer közöttiek.

- Szentgotthárdtól, a Ragyogó hídtól Sárvárig, Csákánydoroszlóig tart a folyó legvadabb, egyben legnépszerűbb szakasza, utána a nicki gátig már egyre több a vízügyesek által épített műtárgy a Rábán. Lassúbb a folyása - magyarázza Décsi Sándor.
 
Ugyanakkor azt is elmondja: huszonöt esztendeje szervezik mindig augusztus első szombatján a Rába-úszást ezen az alsó szakaszon egészen a gátig.  - A 4,3 kilométeres úszás szépségét az adja, hogy helyenként dzsungelszerűen összehajolnak a folyó fölött a fák.

 

 


Sokan hallják orvosoktól: idős korban is érdemes elkezdeni a sportolást, a futást, úszást, kerékpározást, avagy a táncolást. Décsi Sándor hozzáteszi: a kenuzást is. Nagyon szép sport ez, változatos szabadidő-eltöltéssel jár. Több 70 év feletti tagtársuk az egyesületben nagyon szívesen vízitúrázik, járja a Rábát. Mi vonzóbb számukra: a jó társaság vagy a folyó vad szépsége? Mindkettő.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!