Veszprém

2014.04.26. 13:24

Bemutatták a zsidó kultúra sokszínűségét

Veszprém - A zsidó kultúrát ismertette meg egész napos rendezvénnyel az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szombaton.

Marton Attila

A Klezmertől a maceszgombócig elnevezésű program körsétával indult délelőtt. Máthé Éva és Jákói Bernadett helytörténeti kutatók vezetésével az egykori zsidó vallási és kulturális élet helyszíneivel, valamint a város neves zsidó származású személyiségeivel ismerkedhettek meg a résztvevők a közel kétórás sétán. A helytörténeti gyalogláson szó esett a mai Hangvilla területén egykoron állt Elit kávéházról - amelyet Nay Rezső veszprémi építész tervezett, s 1969-es elbontásáig a veszprémi társasági élet színhelye volt -, valamint Lantos Magda tanár, zongoraművész életéről is. A helytörténészek a mai Bányatröszt épületébe beépített egykori zsinagóga, valamint a veszprémi gettók – a Komakút téri kaszárnyában és a zsidó iskola környékén jelölték ki helyüket 1944-ben – történetét is felidézték.

 

A séta mellett számos program várta az érdeklődőket. Önkéntesek napközben Anne Frank naplójából olvastak fel a könyvtárban, ahol Raoul Wallenberg életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt délután, valamint koncertet adott a Veszprémer Klezmer Band. A zsidó szokásokat előadáson lehetett jobban megismerni, valamint meg lehetett kóstolni a zsidó konyha finomságait is.

A program zárásaként napszálltakor a holokauszt áldozataira emlékeztek a résztvevők egy-egy kavics elhelyezésével az egykori gettó helyén, a Komakút téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!