Veszprém

2014.06.09. 15:10

Brusznyai Árpádra emlékeztek a táblájánál

Veszprém - Brusznyai Árpád hazatalált és itthon van Veszprémben, hangzott el várbeli emléktáblájánál, amelyet huszonöt évvel ezelőtt, június 7-én állított az egykori MDF.

Balla Emőke

Veszprémben 1988 őszén kezdődött a rendszerváltoztatás. November 20-án több mint ezren jelentek meg az egyetem aulájában az MDF tagtoborzó gyűlésén. Ekkor tették közzé a veszprémi MDF-szervezet megalakulását. A veszprémi MDF az 1989-es évet összejövetelekkel, városi és országos fórumokkal kezdte, több emlékezetes eseményt szervezett, megünnepelte március 15-ét. Emléktáblát állított dr. Brusznyai Árpádnak, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás veszprémi áldozatának. Elsőként állítottak emléket egy 56-os hősnek, még Nagy Imre és társai újratemetése előtt, emlékezett a kezdetekre dr. Horváthné Buzás Anna.

A táblát 1989. június 7-én avatták fel, 25 évvel később szintén ott gyülekeztek. Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében úgy fogalmazott: az MDF veszprémi szervezete felélesztette a halotti némaságból, elhallgatásból az ártatlanul kivégzett Brusznyai Árpád emlékét. Brusznyai Árpád elfoglalta helyét Veszprém történetében, a bátor tett történelem- és tudatformáló eseménnyé vált. Az emléktábla alatt fájó szívvel és nosztalgiával emlékezett a méltatlan véget ért rendszerváltó erőre, az MDF-re és Antall Józsefre, az egykori miniszterelnökre.

Brusznyai Árpád huszonöt évvel ezelőtt csak feltámadt, de ma már itthon van Veszprémben. Alapítvány őrzi emlékét, félszáz kiváló pedagógus és diák kapta meg a Brusznyai emlékérmet. Húsz éve fognak össze a diákok, hogy a januári emlékhangversenyen tisztelegjenek az emberi nagyság előtt, ezrek és ezrek élménye az emlékőrzésnek és tiszteletadásnak ez a formája. Emlékmű, mellszobor, utcanév, díszpolgári cím, mind annak a bizonyítéka, hogy Brusznyai Árpád hazatalált és itthon van Veszprémben mondta Imre Frigyesné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!