Veszprém

2014.03.17. 19:20

Készüljünk a rosszra!

Herend - Indokolt a bizalmatlanság az időseket különböző okkal kereső idegenekkel derült ki az Idősek Klubja bűnmegelőzési fórumán.

Győrffy Árpád

Kanczler Aliz klubvezető meghívására Kaszás György, a Veszprémi Rendőrkapitányság Herendi Körzeti Megbízotti Csoportjának törzsőrmestere vetített filmeket és beszélgetett az idősekkel.

A kapitányság által összeállított Közösen az idősek biztonságáért című módszertani DVD többek között olyan megtörtént csalási, lopási eseteket dolgoz fel, amiknek idős emberek voltak a károsultjai. Így az érintettek hallhattak arról, hogyan vigyázzanak a pénzükre vásárlás közben, miben, hogyan és mennyit vigyenek magukkal, mire figyeljenek a bankkártya használatánál.

 

Kanczler Aliz (szemben) és Kaszás György az idősekkel (Fotó: Győrffy Árpád) 

Szó volt a trükkös lopásokról és az egyszerűbb csalásokról is. Mint kiderült, a hallgatóság körében is voltak olyanok, akik már maguk is több ezer forintot vesztettek ilyen ügyek miatt. Hármukat egy késköszörűs csapott be, aki 60 forintért ígérte az élezést. Csak utólag tette hozzá, hogy nem késenként, hanem centinként számítva. Hiába vitatkoztak, fizetniük kellett. Negyedik társuk ellent tudott állni, hogy egy drága késkészletet rásózzanak. Igaz, megfenyegették, hogy ha nem viselkedik megfelelően, a hátába kaphatja a késeket.

Kanczler Aliz szerint az elhangzott esetek is bizonyítják, hamis az a gondolkodás, hogy velünk ez nem történ-het meg. Foglalkozni kell az ilyen ügyekkel, hogy ha valaki hasonló helyzetbe kerül, tudja, hogyan kell reagálni, ezért is tartották a fórumot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!