Veszprém

2014.05.11. 13:25

Magyar táncok és ízek

Veszprém - A csak ránk, magyarokra jellemző értékek közül a legismertebbek a tánc és a gasztronómia.

Varga Ibolya

Ezt is megtapasztalhatták azok, aki szombaton ellátogattak a Hangvillába és a mellette található térre. Kiállítást láthattak a magyar mozgáskultúráról. Az épület melletti színpadon a veszprémi Kőris együttes vérpezsdítő magyar zenével köszöntötte az arra járókat. Hamarosan megérkezett Szabó Sándor és Kovács Norbert, mindketten a népművészet ifjú mesterei, akik táncházat nyitottak. Megtanították a magyar népitáncok alapvető lépéseit és aztán mindenki rophatta a zenére. Egy idő után már kevés volt a tánchoz a hely, hiszen a színpadon néptánc-találkozót tartottak, mellette pedig a fellépők és az érdeklődők foglalták el a helyet, gyönyörködtek a produkciókban. A találkozón felléptek az homokbödögei, a veszprémi Báthory és a Szilágyi iskolák csoportja. A litéri Zöldág, az ajkai Apetka, Balatonfüred fiatal néptáncosainak két csoportja és a veszprémi Ifjúsági, valamint Kisbakony táncegyüttes tagjai is.

Kovács Norbert, Cimbi táncolt a fiatal és gyermek táncosokkal

 

Ezt a műsorrészt a Veszprém megyei vándorvigadalom követte, melyen még több települést, köztük Ajka-Padragkutat, Badacsonytördemicet, Homokbödögét, Litért, Takácsit, Veszprémet képviselte egy vagy két néptáncegyüttese. Végül a népművészet mesterei és ifjú mesterei léptek színpadra. A táncházat követő programon végig salgótarjáni Dűvő zenekar kísérte a táncosokat.

Ender Blanka, a veszprémi Szilágyi Általános Iskola tanulója kanászkürtöt szólaltat meg (Fotó: Penovác Károly)

 

A téren a színpad mellett néhány sátornak is volt helye. Itt hagyományos magyar kerámiákat és kézműves alkotásokat is bemutattak. A balatonalmádi Csalló Pálinka Manufaktúra elhozta büszkeségeit, több tucat pálinkaféleséget kínáltak. A legtöbben a szentantalfai Dobosi Pincészet tartósítószert nem tartalmazó szőlőleveit és zamatos bio borait kóstolta. Dobosi Dánelnétől megtudtuk, idén hat versenyzővel indultak a bioborok versenyén, négy aranyérmet és két ezüstöt hoztak el. A környezettudatos szőlőművelés és az egészséges borok készítése a család célja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!