Veszprém

2017.07.24. 16:30

Piknik és Emléktúra a tudós születésnapján

A veszprémi Édesvíz Természetbarát Egyesület első ízben szervezte meg a hétvégén a Cholnoky Jenő Emléktúrát és Pikniket, amit a veszprémi születésű földrajztudós, professzor , a Magyar Turista Egyesület korabeli elnöke , a MTE Bakonyi Osztályának alapító elnöke születésnapjának tiszteletére sikeres helyi civil pályázat segítségével valósított meg a természetjáró egyesület.

Jákói Bernadett

Veszprém hírnevének öregbítése Cholnoky Jenő tudományos munkásságának köszönhetően már 1930-as években, a turistaság aranykorában értékelődött fel, az ezeréves történelmi város idegenforgalmának és turisztikai értékeinek nagyra emelésével.  Hosszú évtizedek múlva a  természetjárók kezdeményezésére a veszprémiek igyekeztek újra a nagyközönséggel megismertetni Cholnoky veszprémi és a környékhez köthető, napjainkra jócskán elfeledett geológiai és turisztikai tevékenységét. Ezen túl minden évben a tudós születésnapján, -aki 1870. július 23.-án született- emléktúrával és piknikkel tisztelegnek a Csatárhegyen a róla elnevezett kilátónál és helyezik el a természetjárók koszorúit az emlékét őrző kőnél. Kovács Viktor elnök, az esemény főszervezője elmondta, hogy ezzel a hagyományteremtő emléktúrával szeretnék a veszprémiek és a nagyközönség számára is bemutatni a város szülötte és a tudományos munkásságának veszprémi epizódjait, több olyan programot is terveznek a jövőben létrehozni, amely a turista elnök életének több évtizedes állomásait Veszprémhez illetve a környező zöldövezethez köti. Cholnoky Jenő Ifjúkora a Tekeresvölgy, a Gulyadomb, a Benedek-hegy, az Aranyos-völgy a Kőbánya kutatásaival telt, innen indult el a nagy hírnév felé. Az emléktúrát civil szervezetek, családok, baráti körök a tudós életének egykori helyszíneit játékos feladatokkal járták végig a Csatár-hegyen és a Tekeres-völgyben. A résztvevők illetve a túrát teljesítők az alkalomra készített oklevelet és díszes emléklapot vehettek át.

A budapesti Nedermann család átveszi a Cholnoky Emléktúra teljesítéséért járó oklevelet és a jelvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!