történelmünk szelete

2017.10.26. 12:26

Veszprémben sétálva emlékeztek az '56-os eseményekre

Mansfeld Péter-pályázattal, a BaBaKO kezdeményezésében, a veszprémi közgyűjtemények összefogásával, valamint a szakterületen érintett kutatók, hadtörténészek, túlélők, visszaemlékezők segítségével készült el a Sétál a család Veszprémben című füzetsorozat ötödik, az 1956-os veszprémi eseményeket bemutató kiadványa, melynek ünnepélyes bemutatóját tartották a Pannon Egyetem aulájában.

Jákói Bernadett

Az Asszonyok útja elnevezésű bemutató sétán a Deák Ferenc Általános Iskola nyolcadikosai a nőtüntetés történelmi epizódjaival ismerkednek Somfai Balázs és Fajd Ernő kalauzolásával

A füzetcsalád immár a felnőtteket, az idősebb generációt is megszólító tematikus sétafüzete visszaemlékezés kordokumentumokra, a közösségünk emlékeire épül.

Az Asszonyok útja elnevezésű bemutatósétán a Deák Ferenc Általános Iskola nyolcadikosai a nőtüntetés történelmi epizódjaival ismerkednek Somfai Balázs és Fajd Ernő kalauzolásával

– Reméljük, hogy a lakosságunk történetének ezzel a szeletével tovább erősítjük az itt élők kötődését városunkhoz, családjukhoz. Bízunk abban is, hogy értelmet és megértést nyer a nemzedékeinkben élő, felerősödött szabadságvágy és az önrendelkezés óhaja – hangzott el Nagyné Kozma Ildikó, a füzetsorozat főszerkesztője köszöntőjében.

A műsorban Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense működött közre. A füzetben emlékezőknek ünnepélyes keretek között adták át személyes visszaemlékezésük méltatásával a kiadványt. A bemutatót követően kilenc veszprémi iskola vette kézbe az interaktív feladatokra invitáló füzetet, és indult el a szakvezetőkkel a bemutató sétára az iskolánként megjelölt útvonalon.

A füzet szerkesztői, visszaemlékezők és a sétán részt vevő diákok vettek részt az ünnepélyes füzetbemutatón Fotó: a szerző

Megismerkedhettek az 1956-os veszprémi események helyszíneivel, történelmi epizódjaival. Így a Brusznyai-emlékút mentén Sebő József, a Padányi iskola tanárának vezetésével, a Hősök útján, melyet Barta Tamás, a Laczkó Dezső Múzeum történésze vezetett, az Asszonyok útján, ahol veszprémi nőtüntetés eseményeit mutatta be Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros és Fajd Ernő az 1956-os Szövetség Veszprém Megyei Szervezete részéről, valamint az Áldozatok útján dr. Földesi Ferenc hadtörténész kalauzolásával.

A sétán részt vevő, egykori eseményeket átélő mai veszprémiek is felidézték személyes emlékeiket, melyet kiemelt érdeklődéssel hallgattak a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!