Most is hajt a gólokért

2017.12.27. 14:00

A kézis Görbicz Anita egyelőre csak a válogatottságtól vonul vissza

A világ egyik legjobb női kézilabdázójának szívében különleges helyet foglal el Veszprém. Itt nyerte meg első Bajnokok Ligája-trófeáját, ráadásul ez a nap egybeesett a 30. születésnapjával. Görbicz Anitával beszélgettünk.

B. Virág Rita

Görbicz Anita a decemberi női kézilabda világbajnokság után jelentette be, hogy már nem szeretne részt venni több nagy nemzetközi megméretésen a magyar válogatott színeiben. A nemzeti csapatból ugyan visszavonul, de klubszinten még nem foglalkoztatja az, hogy feladja profi pályafutását.(MTI/AP/Marijan Murat)

Sosem játszott másutt, mint Győrben. Hívták már külföldre, kecsegtették jobbnál jobb ajánlatokkal, azonban a világ egyik legjobb női kézilabdázója pályafutása során mindig is hű maradt az Audi ETO KC-hoz.

A 34 esztendős Görbicz Anita a Győrrel nemcsak tizenegy magyar bajnoki címnek örülhetett, hanem háromszor (2013, 2014, 2017) a Bajnokok Ligája-trófeát is a magasba emelhette.

Görbicz Anita elmesélte, édesapja Veszprémben focizott, és ő is itt született, azonban nem pusztán ezért foglal el különleges helyet a szívében a város.

- A legszebb emlék természetesen a Larvik ellen megnyert BL-döntő a Veszprém Arénában, ami az első arany-érmem volt a csapattal a nemzetközi porondon, másrészt a harmincadik születésnapomat is a győzelemmel együtt ünnepelhettem. Különleges élmény volt ez számomra, azt hiszem, sohasem feledem – mondta.

A Görbicz-Vincze család természetesen népes családja körében ünnepelt karácsonykor, bejgliből fogyott a legtöbb
Fotó: Görbicz Anita

 

A 2005-ben a világ legkiválóbb női kézilabdázójának megválasztott „Görbe” lapunknak elmesélte, tízévesen indult kézis pályafutása, s Győrben kitűnő kézilabdázók között nőhetett fel, klasszisok között pallérozódott, akiktől rengeteget tanulhatott.

- A helyzet akkor úgy hozta, meglehetősen fiatalon mély vízbe dobtak, és akkor éles helyzetben kellett helytállnom. Ez óriási lehetőség volt, mondhatni a saját hibáimból tanulhattam meg, mit ne tegyek máskor. Természetesen mindig az vezérelt, hogy a legjobb legyek, nagyon sok pluszenergiát adott nekem ez a cél az évek során – idézte fel a kezdeteket a népszerű sportoló.

Arra a kérdésre, hogy háromszoros BL-győztesként mi motiválja minden reggel, amikor elindul edzésre, Görbicz Anita úgy válaszolt:

- Attól még, hogy sikerült a klubbal már háromszor is elhódítani a BL-serleget, továbbra is éhes vagyok a si-kerre, és a csapat is így van ezzel. Egy sportoló mindig nyerni szeretne, ha majd úgy érzem, nincs ilyen éhség bennem, akkor abbahagyom, de egyelőre ilyenről szó sincs. Nagyon sokat jelent nekem a kisfiam is, aki napról napra jobban érti, látja, mit csinál az anyukája. Jó érzés volt, és nagy meglepetés, amikor megláttam őt a májusi döntőben, és külön öröm volt nekem, hogy velem lehetett az ünneplésnél. Érte is érdemes ezt csinálni!

A kiváló irányító, aki klubjában mostanság leginkább balszélsőt játszik, leszögezte, még egyáltalán nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata. Igaz a válogatottságtól a decemberi világbajnokság után elköszönt.

- Az ember érzi, hogy mikor kell abbahagyni, leg-alábbis azok, akik már befejezték, ezt mondták nekem. Bennem nincs ilyen érzés még. A visszavonulás gondolata egyáltalán nem foglalkoztat, de az biztos, hogy 2019 nyaráig szerződésem van az Audi ETO-val. Hogy utána mi lesz, azt egyelőre nehéz lenne megmondani – szögezte le.

Megkérdeztük arról is, hogy édesanyaként foglalkoztatja-e az, mi lesz, ha kisfia is sportoló lesz. Szeretné-e, ha profi sportoló válna belőle?

- Boldizsár nagyon ügyes kisfiú, de a labdát előbb rúgja el, mint hogy a kezébe vegye. Nem szeretném én eldönteni helyette, mit sportoljon, az idő és ő majd eldönti ezt. Ha lesz tehetsége és akarata, hogy profi legyen, akkor csinálja, de én nem fogom erőltetni – árulta el.

Görbicz Anita a decemberi női kézilabda világbajnokság után jelentette be, hogy már nem szeretne részt venni több nagy nemzetközi megméretésen a magyar válogatott színeiben. A nemzeti csapatból ugyan visszavonul, de klubszinten még nem foglalkoztatja az, hogy feladja profi pályafutását.(MTI/AP/Marijan Murat)

 

Görbicz Anita, akinek párja az egykori válogatott labdarúgó, Vincze Ottó, a karácsonyt természetesen a családja körében töltötte. Anita szívesen áll a tűzhely mögé, de szeretteivel az édesanyja főztjét kedvelik a legjobban. A bejgli mindenki kedvence, abból nagyon sokat sütöttek az idén is. De a legfontosabb számukra, hogy a család együtt tölti az ünnepeket, együtt töltődnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!