Elkülönítve kell gyűjteni

2018.01.06. 07:00

Komposztot készítenek a karácsony díszéből

A legtöbben január hatodika, vízkereszt után válnak meg a lecsupaszított karácsonyfáktól, melyeket a hulladéktól elkülönítve gyűjtenek be.

Polgár Bettina, Molnár Sándor

A fákat a hulladékgyűjtő edények közvetlen környezetébe kell kihelyezni, lehetőleg kupacokat képezve Fotó: Pesthy Márton

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A VHK Nonprofit Kft. a megyeszékhelyen a tömbházas területeken január 8-ától végzi a fenyőfák gyűjtését. A társaság erre a célra külön járatot indít. A fákat a hulladékgyűjtő edények közvetlen környezetébe kell kihelyezni, lehetőleg kupacokat képezve. Az összegyűjtött fák zöldhulladék-hasznosítóhoz kerülnek, amely vagy termikus hasznosításra vagy komposztálásra veszi át a zöldeket.

A fákat a hulladékgyűjtő edények közvetlen környezetébe kell kihelyezni, lehetőleg kupacokat képezve Fotó: Pesthy Márton

A családi házas övezetekben külön gyűjtőjárat nem fog dolgozni. A szolgáltató azt kéri a kertvárosi övezetben élőktől. hogy a saját gyűjtőedényük mellé helyezzék ki fenyőiket, lehetőleg a kommunálishulladék-gyűjtési napokon, így akkor azokat is elszállítják. A fenyők leadhatók a Kistó utcai hulladékgyűjtő udvarban is. Ahogy minden zöldhulladék gyűjtésénél, itt is fontos, hogy a fák tiszta állapotban kerüljenek az utcára, azaz ne legyenek rajtuk papír-, fém- vagy műanyagdarabok díszekről, szaloncukrokról.

Buics Lajos, a pápai városgondnokság kommunális részlegvezetője elmondta, a korábbi évek gyakorlata szerint most is felhívták a lakosság figyelmét, hogy az ünnep után feleslegessé vált fenyőfákat a lakótelepeken a hulladékgyűjtő konténerek mellé helyezzék el. A családi házas övezetekben szintén begyűjtik a fenyőket: ezeken a területeken hetente egyszer szedik össze a házak elé kirakott örökzöldet.

A kommunális részlegvezető kifejtette, január másodikától folyamatos a fenyők begyűjtése, nagyon sokan azonban várhatóan vízkereszt után válnak majd meg az örökzöldtől. Ilyenkor szükség esetén egyszerre több járművet is bevonnak majd a munkába a város területén. – Az összeszedett fenyőket beszállítjuk a Téglagyári úti telephelyükre, ahol ledaráljuk, majd aprítékként hasznosítjuk ezeket – tette hozzá Buics Lajos. A városgondnokság kommunális részlegvezetője rámutatott, mindemellett gallyazási munkákat is végeznek a város több pontján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!