bővülő eszközpark

2018.02.06. 20:00

Nagyobb eséllyel gyógyulhatnak az ajkai kórház rákos betegei

Átadtak az ajkai Magyar Imre kórházban egy korszerű, a felnőtt tüdőgyógyászatban használatos légzésfunkciós labort.

Rednágel Zsuzsanna

Fenyvesi Zoltán a zárt légzésfunkciós kabinnál. Az új eszköz nagy segítséget jelent a tüdőgyógyászatban Fotó: Rednágel Zsuzsanna

A vastagbél és gyomorbél tükrözésére szolgáló rendszert pedig a héten telepítik, mondta Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke az ajkai kórházban tartott sajtótájékoztatón.

Fenyvesi Zoltán a zárt légzésfunkciós kabinnál. Az új eszköz nagy segítséget jelent a tüdőgyógyászatban Fotó: Rednágel Zsuzsanna

Úgy fogalmazott, hogy február 4-én, vasárnap volt a rákellenes világnap, és ezekkel az eszközökkel az ajkai kórházban is hozzájárulnak a rákos betegek gyógyulásához. Fenyvesi Zoltán összegezte, hogy az elmúlt fél évben a kórház 88 millió forintot nyert pályázaton a fertőzések megelőzését szolgáló rendszerek bevezetésére, valamint a humán erőforrás fejlesztésére 137 millió forintot, ami azt jelenti, hogy nyár óta 14 új orvos és 17 új ápoló vette fel a munkát az ajkai kórházban.

Hangsúlyozta, hogy a fertőző osztály felújítása is elkezdődött, valamint a műtőbe új klímát szereltek be, és az intenzív osztály új őrzőmonitort, illetve új defibrillátort kapott. A Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke elmondta továbbá, hogy a néhány napja balesetet szenvedett vérellátó kocsi helyére az önkormányzat kilencszemélyes kisbuszát a kórház rendelkezésére bocsátják, amikor arra szükség van. Felhívta a figyelmet arra is, hogy beszerzés alatt van egy mammográf és egy átvilágító röntgenkészülék is a kórház részére.

Nagy Zoltán főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új légzésfunkciós eszközzel nagy lépést tett a kórház a tüdőgyógyászati betegek gyógyításában, valamint megköszönte a megyei önkormányzat alelnökének a gyors közbenjárását a vérellátó kocsi pótlása kapcsán.

Vizner Eszter pulmonológus főorvostól megtudtuk, hogy az új légzésfunkciós eszközzel, spirométerrel egy rövid vizsgálatot és alap légzésfunkció-méréseket tudnak végezni, a bonyolultabb mérésre alkalmas pletizmográffal, vagyis a zárt légzésfunkciós kabinnal diffúziós mérésekre van lehetőség. Ami azt jelenti, hogy a tüdő léghólyagjaiban lévő gázcsere mértékét is vizsgálni tudják. Hozzátette, hogy nagyon örülnek az új eszközöknek, hiszen már egy ideje nem volt egyáltalán semmilyen lehetőség légzésfunkciós vizsgálatok elvégzésére, és anélkül a tüdőgyógyászatban nem lehet dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!