Vörösiszap

2012.05.29. 17:50

Mi lesz a timföldgyárral?

Ajka - Nem hivatalos információk szerint a bányafelügyelet a szerdai helyszíni ellenőrzést követően határoz arról a fellebbezésről, melyet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) május 25-én nyújtott be a Veszprémi Bányakapitányság május 21-ei határozatával szemben.

Munkatársainktól

A bányakapitányság ebben arra kötelezte az ajkai timföldgyárat, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását.

A Mal Zrt. vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán megerősítette a hírt a fellebbezésről. Hozzátette, a pünkösdi hosszú hétvégén az általuk leghatékonyabbnak vélt technológiával folytatták a tározókban a vörösiszap földdel történő letakarását.

 


A dolgozók féltik a munkahelyüket

Illés Zoltán, környezetvédelmi államtitkár május 23-án azt közölte, hogy ha a Mal Zrt. nem tesz eleget a bányakapitányság felszólításának, akkor az állam végső esetben akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat. Pad Ferenc, a társaság szakszervezeti vezetője erre úgy reagált, az államtitkár immár sokadik alkalommal tett olyan kijelentést, amely nem javítja a cég helyzetét, sőt, a beszállítói bizalmat csökkenti. Felelős állami vezetőként inkább azon kellene gondolkodnia, mivel lehet a Mal működését stabilizálni, hogy a térség több ezer munkahelye megmaradjon - fogalmazott.

A Mal Zrt. dolgozóit a kedd délutáni műszakváltáskor szerettük volna megkérdezni, bíznak-e a Mal jövőjében, tartanak-e a gyár bezárásától? Azonban senki nem akart nyilatkozni, azt mondták, hogy féltik a munkahelyüket.

A Veszprémi Bányakapitányság bányakapitányával, dr. Káldi Zoltánnal sem sikerült beszélni. Üzenetet hagytunk telefonja rögzítőjén visszahívást kérve, hiába. A bányakapitánytól azt szerettük volna megtudni kedden, hogy a kiporzás megoldására adott öt napos haladék leteltével milyen lépést tesznek. Hiszen a kiporzás nem szűnt meg, a kazetták lefedése egyelőre csak folyamatban van. Nem hivatalos információink szerint a bányakapitányság a szerdai helyszíni ellenőrzést követően nyilatkozik.

Szerencsére az eső megtisztította a levegőt a vöröspor által leginkább veszélyeztetett Kolontáron, a tározók környékén. Egyelőre nem fúj északi szél, nincs por, lakossági panaszt sem kapott ez ügyben Tili Károly, Kolontár polgármestere, aki korábban többször elmondta, szinte élhetetlen körülményeket okoz a tározókról szálló por két településrészen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!