Balatonalmádi

2014.02.04. 14:50

Országos kerékpárutak is áthaladnak Almádiban

Balatonalmádi - Városunk közigazgatási területén az országos kerékpárút-hálózat részeként két kerékpárút is található. Az egyik a Balatoni Bringakörút, amely a Balaton-part mentén 7,7 km hosszan épült ki, csatlakozva a két szomszédos település, Balatonfűzfő és Alsóörs Balaton-part menti kerékpárútjaihoz.

Kovács Erika

Erről Keszey János beszélt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ahol Völner Pál államtitkártól átvette a kerékpárosbarát településnek járó díjat. A polgármester hozzátette: a másik útvonal, a zömében a felhagyott vasútvonal nyomvonalán megépült kerékpárút Veszprémet, Szentkirályszabadját és Balatonalmádit köti össze, mintegy 4,5 kilométeres szakaszon. Balatonalmádi településfejlesztési és településrendezési terveiben a kerékpárút-hálózat fejlesztése kiemelt célként szerepel.

Részben a Balatoni Bringakörút már meglévő szakaszainak felújításával, illetve egyes szakaszainak új nyomvonalon történő kiváltásával, részben a Veszprém- Szentkirályszabadja- Balatonalmádi kerékpárút belterületi szakaszának továbbépítésével és annak a Balatoni Bringakörúthoz történő csatlakoztatásával. Az önkormányzat e fejlesztésekre vonatkozó tervekkel rendelkezik, megvalósításuk pénzügyi fedezetéhez pályázati úton kíván támogatást elnyerni.

Süle Annamária és fia, Marci gyakran kerékpározik Balatonalmádiban. A város további bicikliút-fejlesztéseket tervez (Fotó: Töltési Erzsébet)

 

A településfejlesztés részeként, zömében pályázaton elnyert európai uniós támogatással megvalósult beruházásoknál is fontos szempont volt a kerékpárosbarát kialakítás. A Györgyi Dénes Általános Iskola felújításánál és tornateremmel történő bővítésével, a Wesselényi strand rekonstrukciójánál, valamint a városközpont rehabilitációjánál kerékpártárolók, kerékpáros pihenők létesültek.

A városi rendőrkapitányság kerékpáros rendőri járőrszolgálatot teljesít, amely különösen a nyári turisztikai szezonban nagy szerepet tölt be a közbiztonság és a közlekedésbiztonság javításában. Az önkormányzat számos kerékpáros rendezvény szervezésében vesz részt. Ilyenek egyebek mellett a már több éve zajló mobilitáshét, melynek része volt az autómentes nap. 2010-től évente egy helyi lovas egyesület szervezésében megrendezük a Berény-kupa lovas és kerékpáros tájékozódási versenyt. 2012-ben városunk is helyet adott a tájkerékpár-világbajnokságnak - mondta Keszey János.

 

Együttműködésben a szaktárcával

A szaktárcánál megtartott díjátadó alkalmával együttműködési megállapodást írt alá a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége, valamint a Magyar Autóklub. A felek többek között a környezettudatos közlekedés egyik legdinamikusabban fejlődő ága, a kerékpározás támogatása érdekében szakmai anyagaikról, programjaikról, rendezvényeikről folyamatosan értesítik egymást, valamint egymással összefogva tájékoztatják, oktatják különösen a fiatal gépjárművezetőket, illetőleg a kerékpárosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!