Balatonfűzfő

2016.01.16. 16:31

"Nem akarunk felrobbanni!" - Népszavazást szorgalmaz a PM Balatonfűzfőn

Balatonfűzfő - Nem lehet a lakosság nélkül döntést hozni egy lőszergyár létrehozásáról, amely az idegenforgalmat is rendkívül kedvezőtlenül érintené a Balatonnál.

Kovács Erika

Erről beszélt Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) Párt országos elnökségi tagja, valamint Csóti Tamásné, a PM várpalotai elnöke Balatonfűzfőn szombaton, a leendő lőszeripari cég bejáratánál, az iparterületen. Rámutattak, a párt kiemelt célja egyfelől, hogy megőrizze a természeti környezetet, annak egyensúlyát, illetőleg az, hogy adott településen az ott élők részt vehessenek a döntésekben, jelen esetben a lőszeripari beruházásnál, emiatt a PM népszavazást szorgalmaz.

Rámutattak, Balatonfűzfő ipari tekintetben amúgy is „túlterhelt”, az emberek úgy vélik, nincs szükség ennek fokozására, inkább idegenforgalmi fejlesztések kellenének.

Plell Ágota, a PM balatonalmádi elnöke arról beszélt, hogy tudomása szerint egy balatonfűzfői szállodai beruházás kapcsán az illetékes éppen a lőszeripari fejlesztés miatt fontolgatja visszalépését. A szónokok úgy vélekedtek, hogy a tervezett 40–50 fős munkahelyteremtés nincs arányban a fejlesztés veszélyeivel, amelyre állításuk szerint a Balaton mentén nincs szükség.

Marton Béla polgármester, aki elmondása szerint nem kapott meghívást, de a tájékoztató idején arra járt, kérdésünkre elmondta, neki is alapvető célja, hogy biztonság legyen a településen. Meggyőződése viszont az, hogy korszerű technológiával, fegyelmezett munkarenddel kizárt bármiféle váratlan esemény. Tudomása szerint április környékén kezdődik a munka a cégnél, ahol évente nedves lőporból 500–600 tonnát gyártanak, emellett 50 ezer tonnás hadieszköz-tárolókapacitással is rendelkeznek. Hozzátette, a cég működésekor jelentős iparűzési adóra számítanak, a településnek pedig minden fillérre szüksége van. Az engedélyezésről elmondta, az önkormányzatnak ebbe nem volt beleszólása.

A jelen lévő lakosok többek között elmondták, a régi, korábban bezárt lőszergyár megkeserítette életüket, több robbanás is történt ott, ami halálesetekkel járt. Most is ettől tartanak, illetve az idegenforgalom tönkremenetelétől. Úgy fogalmaztak, hogy ők nem akarnak felrobbanni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!