Belföld

2009.03.13. 03:28

Kiolvasztották az iskolát

<b>Ajka</b> - <em>Schwartz Béla</em> polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, a megyei bíróság jogerős ítélete szerint a Bercsényi Miklós Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium alapító jogainak gyakorlója Ajka városa.

Munkatársainktól

- A megyei önkormányzat közgyűlése tavaly megszüntette a Bercsényi iskolát. Hiába tiltakoztunk, a Veszprém Megyei Önkormányzat mégis beolvasztotta az iskolát a Bánki Donát szakképzőbe. 

A március 11-én kihirdetett jogerős ítélet szerint az összevonás érvénytelen, vissza kell állítani az eredeti helyzetet és az intézmény igazgatója újra Becsei Éva lesz - közölte Schwartz Béla. A polgármester hangsúlyozta, a megyei önkormányzat döntése politikai volt, a megyei jobboldal így kívánta a balos Ajkát elsorvasztani. 

- Mi ragaszkodunk az eredeti állapothoz, ahhoz, amit egy másik perben már kezdeményeztünk. Azaz visszakérjük a város két középiskoláját ajkai fenntartásba. 

Az ajkai képviselő-testület jobboldala ezt nem támogatta, Fülöp Zoltán és Stolár Mihály képviselők - akik egyben a megyei önkormányzat tagjai is - Ajka ellen szavaztak. 

Most kövessék meg ők ketten Ajka közvéleményét, kérjenek bocsánatot az önkormányzattól, a lakosságtól, a diákoktól. A megyei közgyűlés mondja ki, hogy tévedett és szintén kérjen bocsánatot - követelte Schwartz Béla, Ajka polgármestere.

A megyei bíróság ajkai iskolákat érintő döntéséről megkérdeztük a közgyűlés elnökét is. Lasztovicza Jenő elmondta, továbbra sem érti igazán, hogy miért ilyen ítélet született, amikor az iskolákkal kapcsolatos fenntartói jogokat részletesen szabályozó oktatási törvény lehetőséget adott a megyének a két intézmény összevonásáról szóló döntés meghozására.

Tudja, hogy az államháztartási törvényt másképp le-het értelmezni, de szerinte a konkrét ügyben nem ez lenne a meghatározó. Azért sem tartja szerencsésnek a döntést, mert leblokkolhatja a takarékossági intézkedések miatt szükséges intézményi átszervezéseket. 

Mivel az ítélet megszületett, most a legfontosabb feladatnak a megyei közgyűlés elnöke azt tartja, hogy a diákok, pedagógusok számára a legjobb megoldást megkeressék. 

Ezért Schwartz Bélával abban állapodtak meg, hogy jövő kedden Ajkán a város és a megye vezetői egyeztetnek. 

Szorítja őket az idő, mert az oktatási törvény értelmében a következő tanévre kiható döntéseket legkésőbb március végéig meg kell hozni az intézményt fenntartó megyei önkormányzatnak. Lasztovicza szerint az intézmények visszaadása a városnak nem szerepel az alternatívák között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!