Ki mit tud?-ra készülnek a cigányok

Budapest, Pápa - Két országos szintű program megvalósításáról határozott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a legutóbbi ülésén.

Győrffy Árpád

Az egyik egy roma labdarúgó kupa lenne, a másik, a Cigány ki mit tud? - Kon so zhanel? - a főszervező révén megyénkhez is kötődik.

Ugyanis az OCÖ az előkészítő munka irányításával a kulturális munkáért felelős elnökhelyettesét, a pápai ifj. Kozák Jánost bízta meg. Amiatt is a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökére esett a választás mert közvetlen Ki mit tud-os tapasztalatokkal is rendelkezik, hisz 1996-ban ő lett a verseny közönségdíjasa ének kategóriában.

Mint Kozák János lapunknak elmondta, politikamentes, a cigány kultúrát kiemelten kezelő programként szeretnék megvalósítani a Ki mit tud?-ot.

A munkában számít a különböző civil szervezetekre, a kisebbségi önkormányzatokra, a kulturális intézményekre, a cigány kulturális élet jeles képviselőire és a média segítségére is. A pontos szabályokat január elején kialakítják.

Kozák János abban gondolkodik, hogy az egy-egy megyéből jelentkezőket zártan hallgatná meg egy szakmai zsűri, majd a legjobbak nyilvános megyei bemutatókon, végül egy országos döntőn mérnék össze tudásukat. A verseny pontos indulásáról csak akkor dönthetnek, ha a részleteket is tisztázták. Annyit azért elmondott, hogy szeretné, ha már a tél végén megindulnának a selejtezők és az év első felében a döntő is lezajlana.

Arra a kérdésünkre, hogy mitől lesz cigány ez a Ki Mit Tud?, Kozák János elmondta, hogy vagy a fellépőnek vagy az előadott produkciónak mindenképpen a cigánysághoz kell kötődni.

Egyaránt elképzelhetőnek tartja azt, hogy egy cigány származású fellépő nem a cigány kultúrához tartozó programmal szerepel, és azt is, hogy egy nem cigány származású személy egy jellegzetesen cigány produkciót mutat be.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!