Az igazgatót elküldték - Merre is mentek el a milliók a fejlesztési ügynökségnél?

Székesfehérvár - A hónap végén rendkívüli felmondással megszüntetik a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (KDRFÜ) Nonprofit Kht. ügyvezető igazgatójának állását.

Ármás János

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pénteki ülését követően Pál Béla (MSZP), a testület elnöke bejelentette: a tanács felügyelő bizottságának jelentése alapján kezdeményezik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) Matisz János, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség tavaly nyáron kinevezett ügyvezető igazgatójának felmentését, munkaviszonyának rendkívüli felmondással történő megszüntetését.

Az elmúlt hetekben már tudni lehetett, hogy komoly viták adódtak a tanács, illetve az ügynökség vezetése között. Már a december 18-i ülésen is elhangzott: az ügynökség feladata, hogy a tulajdonos, a tanács döntéseit végrehajtsa, illetve a kért információkat rendelkezésére bocsátsa.

Pál Béla most is hangsúlyozta: a fejlesztési tanács nem dönt sem európai uniós, sem hazai forrású pénzek odaítéléséről, ez a megbízott közreműködő szerv (mint a KDRFÜ), előkészítése alapján az NFÜ jogköre. A regionális ügynökségnél éppen ezért nem a szakmai munkát vizsgálta a felügyelő bizottság, hanem előzetes jelzések alapján a belső működésre voltak kiváncsiak. A revízióról az elmúlt esztendő novemberében döntöttek. Lényegesnek tartotta a tanács hangsúlyozni: ez a vizsgálat, illetve annak következményei a sikeresen elnyert pályázati pénzek ütemének kifizetését nem érintheti.

 

A sajtóplénumon az elnök által meghívott Debrecenyi János (Fidesz), a tanács tagja, Veszprém polgármestere hangsúlyozta: itt nincs semmiféle boszorkányüldözés, egy alapos vizsgálat után döntöttek, hozzátette, elképesztő mennyiségű pénzt emeltek ki a költségvetésből, amelyet nem a köz javára fordítottak.

A felügyelő bizottság (feb) jelentésének részleteit László Csaba elnök ismertette (a teljes szöveget később átadták a sajtó és a média részére). 

A szövegből kiderül, hogy a szolgálati személyautók nem a közbeszerztési törvénynek megfelelően történtek, az igazgatóhelyettesek munkaszerződései ugyanúgy vitathatók, miként a reprezentációra elszámolt költségek jogossága, vagy a benzinkutaknál kifizetett összegek nagysága.

Bonyolítja az ügyet, hogy a szolgálati autókba olyan radarokat szereltettek, amelyek blokkolják a rendőrségi sebességmérő berendezéseket, vagyis traffipaxokat.

A sajtóplénumon részt vett Hartrmann Ferenc, a feb tagja, ismertetve, hogy vizsgálódásukban tapasztalták, az ügynökségnél a helyettesítések alkalmával visszamenőleg kötöttek szerződéseket. Matisz János ügyvezető ígérte, hogy a sajtótájékoztató után külön nyilatkozatot ad, ám ezt később lemondta. Telefonon sem tudtuk pénteken utolérni.

Munkatársunk érdeklődésére Pál Béla, a tanács elnöke közölte, a grémium nem kíván egyelőre jogi lépéseket indítani a menesztett ügyvezetővel szemben. A feb jelentését megküldik az NFÜ-nek, ott kell meghozni ezzel kapcsolatban a szükséges döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!