Botrány a nagymisén - Megsértette a pap az idős embereket?

Iszkáz - Kocsis Tamás plébános a virágvasárnapi nagymisén nehezményezte, hogy Schwartz Béla országgyűlési képviselő megjutalmazza a helyi időseket - mindezt Schwartz Béla nyiltakozta lapunknak.

Tóth B. Zsuzsa

- "A mi falunk a legjobb" kistérségi verseny zsűrije vasárnap érkezett a településre, ahol a templomot is megtekintettük. Éppen  mise volt, ahol a plébános, Kocsis Tamás szó szerint azt mondta indulattól túlfűtött hangon: az, hogy mi a 85 éveseket és idősebbeket megjutalmazzuk, ocsmány, erkölcstelen cselekedet. A zsűri tagjai ekkor felhábordásukban - velem együtt - kivonultak a templomból, de a hívek is morogtak. A szentmise végére visszamentünk, a templom előtt találkoztam az iszkázi plébánossal. Mondtam neki, hogy szégyellje magát, ennek következménye lesz. Értesítem az érseket, sőt még a pápát is. A plébános erre úgy reagált, hogy ne fenyegetőzzek.

- Később az egyházközség elnökével, Tornai Gyulával is beszéltem, ő a sajnálatát fejezte ki - mondta Schwartz Béla , az ajkai választókerület szocialista országgyűlési képviselője  és jelenlegi jelöltje is. Hozzátette, hogy a 85 évesek korábban már megkapták a 8500 forintot, és a későbbi jutalmazást sem kívánják megszakítani az Iszkázon történtek miatt. 

A település polgármestere, Cseh József ugyancsak ott volt a szentmisén. Kérdésünkre adott válaszában megerősítette a fentieket.

- Miután a zsűri kivonult, még az is elhangzott, hogy nem bírják a kritikát, ezért mentek ki, miközben 8500 forinttal megvásárolták az időseket. Véleményem szerint pedig ez nem igaz, hiszen a 14 idős ember, akit jutalmaztak, mindannyian hívő és mindegyikük örült az összegnek, nem utasították vissza. A plébános dolga az evangélium hirdetése, nem a politizálás. Mindenki fel van háborodva a faluban. Ugyanakkor a plébános már korábban is politizált a misén - mondta a polgármester. Tornai Gyulát is elértük telefonon, azonban nem kívánt nyilatkozni.

Kocsis Tamás plébános azt nyilatkozta lapunknak, hogy a misén nem egészen a fentiek hangzottak el.

- Én azt mondtam, hogy a 85 éveseket, akik az életüket tisztességesen leélték, 8500 forintra leértékelni erkölcstelen dolog - mondta a plébános. Hozzátette, hogy véleménye szerint a kampánnyal a nyugdíjasokat célozzák meg. Schwartz Béla kampánycéllal ment el a szentmisére, és azt hiszi, hogy mindenkit megfenyegethet.

- Ugyanis a misét követően ezt tette velem - szögezte le a plébános, aki elmondása szerint nem szokott politizálni a templomban. Úgy fogalmazott, hogy a mindennapi élet megnyilvánulásaira, a hírekre azonban keresztény választ ad, reagál, ez viszont nem jelenti azt, hogy politizálna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!