Hogyan lehet szexisen megöregedni?

Veszprém - Esztergályos Cecíliát nézve az embernek az az érzése, megöregedni egyszerűen fantasztikus. Ma is szexis, energikus. Hatvan fölött az ember már sok mindent megengedhet magának. Elvicceli a kiállítás-megnyitóját. A fotózásnál kilép a cipőjéből.

Bartuc Gabriella

Egyébként is jobban szeret mezítláb, mint cipőben, átvitt értelemben is. Ars poeticája: járatlan utat jártért el ne hagyj. Igen, nem tévedés, ő ilyen fordított, izgalmas egyéniség. Egyszerre természetes és affektált, naiva és vamp. Boldogan nyilatkozik, de interjú közben felugrik és rászól az operatőrre, hogy szerinte milyen szögből kellene a festményeit és kerámiáit felvenni, mert úgy egészen más dimenziót kapnak. Merthogy a képzőművészeti kiállításának megnyitóján beszélgethettünk vele szombaton délben Veszprémben, a Mestermű Galériában. Aki eddig nem tudta volna, Esztergályos Cecília fest és kerámiákat is készít. A festmények láttán még Hegyeshalmi László, a galéria tulajdonosa is meglepődött, amikor felkereste a művésznőt solymári házában. Viccesen úgy fogalmazott. „Cili még mindig nagyon jól fest. De hogy fest is, azt nem tudtam, csak a kerámiáiról hallottam.” A Petőfi Színház 50 éves évfordulója alkalmából megrendezett kiállításon most felfedezhetjük a színésznőnek ezt az oldalát is, aki anno Veszprémben is játszott, amikor filmszerepei révén már ünnepelt sztár volt.

- Gratulálunk a kiállításhoz. Lehet, hogy felcseréli a filmvásznat a festővászonra?

- Hát, ha nem hívnak a rendezők jobbnál jobb szerepajánlatokkal, akkor persze. Már fel is van cserélve, de ez engem nem zavar. Ha kiélhetem magam, nekem teljesen mindegy: színpad, film vagy festés, illetve agyag.

- Groteszk játékossággal formálja az agyagfiguráit is, épp úgy, mint a szerepeit, festményei stílusában pedig van valami női báj. Ez a természetéből fakad?

- Persze, nyilván.

- A Boldog születésnapot, Marilyn (1980) című filmje után szokás volt Önt Marilyn Monroe-hoz hasonlítani. De adódik a párhuzam Jane Fondával is, ön sem öregszik. Ma is futnak Ön után a férfiak?

- Az életemnek ezt a részét lezártan. De boldog vagyok, ha kacérkodhatok.

- Jane Fonda a nemrégiben megjelent sikerkönyvében, a Prime Time (Fénykor), arról ír, hogyan lehet szexisen megöregedni. Joggal, hiszen 73 évesen is vonzó, tökéletes az alakja, pörög, filmez, televízióban játszik, könyvet ír, újra szerelmes, unokázik. Önt is foglalkoztatja a kérdés, hogy lehet szépen megöregedni?

- Jane Fonda könyvét nem olvastam, de nekem a 70. születésnapomra fog a könyvem megjelenni, Imádok férjhez menni címmel, amelyben elmondok rengeteg praktikus dolgot nőknek 30-130 éves korig. A kérdésére, hogy lehet szépen megöregedni, a válaszom: sehogy. A test romlik, az ember egyszer csak azt veszi észre, lelöttyed a karja. Le kell festeni a tükröket feketére (nevet). Az én taktikám, hogy nem kell odafigyelni, nem foglalkozom a korommal. Egyébként, minél korosabb az ember, annál karakteresebb. Én például csak idősebb nőket mintázok meg, mert a vonásaikban benne az életük lenyomata, ami számomra izgalmas.

- Jane Fonda 11 dolgot sorol fel az öregség ellen, érdekes a plasztikai műtéteit nem említi. Olyan általánosságokat tanácsol, hogy: ne fogyassz túl sok alkoholt, ne cigizz, aludj sokat, maradj aktív fizikailag, agyilag, állj pozitívan a dolgokhoz, légy nagyvonalú, csak komoly dolgokkal törődj, legyen sok barátod stb. Ön mit tanácsolna?

- Nem tudom. Én nem iszom, nem nőzöm, nem kártyázok (nevet). Amikor felébredek, tornázom. Nincs általános recept, szerintem mindenkinek más a jó és azt kell hagyni, ami neki jólesik.

- Mostanában keveset látjuk filmen, tévében. Nem hívják rendezők, hogy lennének terveik Önnel?

- Aki a tévében nincs, az nem létezik Magyarországon. A jövő héten megyek az egyik tévéstúdióba, örülnék neki, ha szerepet kapnék, mert nagyon szeretek játszani.

 Dr. Mátyás István bankár, művészetbarát kiállítás-megnyitó beszédében istenáldotta tehetségnek, örömszínésznek nevezte Esztergályos Cecíliát, akit most egy másik oldaláról is megismerhet a veszprémi közönség. A Jászai-díjas, Érdemes művész a veszprémi színházban töltött időről tömören úgy fogalmazott: mindent élveztem. Hozzáfűzte, most is eljönne játszani, ha hívnák. Eljönnék custingra is, ha a vezetőség meghallgatna - tette hozzá viccesen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!