A Csendes-óceánba zuhantak a műhold-darabok (frissítve: OKF)

A meghibásodott Fobosz (Phobos)-Grunt orosz űrszonda darabjai a Csendes-óceánba zuhantak, magyar idő szerint 19 óra tájban.

MTI

Katasztrófavédelem: nincs szükség óvintézkedésre

A világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda az Atlanti-óceán középső részén belépett a Föld légterébe, a műtárgy szétrobbanását követően a zuhanó darabok az észak-afrikai partok és Spanyolország irányába szóródnak szét - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel vasárnap este negyed kilenckor, az Orosz Föderáció Budapesti Nagykövetségére hivatkozva.

A közlemény szerint Magyarország területén a Phobos-Grunt űrszondával kapcsolatban további óvintézkedésre nincs szükség.

OLDALTÖRÉS: Az OKF közleménye







 

Az OKF közleménye 19 óra előtt

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság OKF) közlése szerint jelenleg az űrügynökségek nem tudják teljes bizonyossággal kizárni, hogy a darabokra széteső Phobos műhold egyes részei Magyarország területén csapódnak be.

A katasztrófavédelem vasárnap kora este közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda a legfrissebb előrejelzések szerint egy Brazíliát és Közép-Európát átszelő pályán haladva érkezik a Földre, és addig már csak egyszer kerüli meg a Földet.
A katasztrófavédelem a magyar rendőrséggel és a Magyar Honvédséggel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és felkészültek az esetleges beavatkozásokra - közölte az OKF. Magyarországon a Letenye - Balaton - Ercsi - Jászberény - Nyíregyháza vonaltól délre, minden további óvintézkedés érdekében, közleményt fog kiadni az OKF.
A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy amennyiben bárki becsapódásról szerez tudomást, hívja a 105-ös segélyhívót. Minden esetben közöljék, hogy történt-e személyi sérülés. Az űrszonda lezuhanó darabjait ne fogják meg, azzal semmilyen módon ne érintkezzenek.
Közben az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) azt közölte, hogy a legfrissebb számítások szerint a meghibásodott Phobos-Grunt űrszonda az Atlanti-óceánba zuhan, és magyar idő szerint 18 óra 50 perc és 19 óra 34 perc közé várják az orosz űrszonda becsapódását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!