Akiknek tuti jó lesz: a legmenőbb szakmák

A francba, hol élek én! - kapott a fejéhez kedves esztéta ismerősöm annak hallatán, több százezret keresnek a marketing- és HR-szakemberek, miközben ő a havi nettó 150 ezrével is boldog lehet, hogy egyáltalán van munkája.

Bartuc Gabriella

De hát miért? - kérdezte némi felháborodással a hangjában. A válasz messzire vezetne, a piacot azonban meg lehet nevezni mint fő okot, mivel az eladással vannak a legnagyobb gondok az egész világon, ezért jobban megfizetik a hozzá kapcsolódó szakmákat, például a marketingest. A HR-rel meg az a helyzet, hogy a jó vállalatoknál felismerték, a profin összeválogatott és a vállalat céljai iránt elkötelezett, lelkes munkaerő hozza a sikert. A munkaerőfelvétel és -kondicionálás pedig jórészt a humánerőforrás-gazdálkodással megbízott HR-esek kezében van.

Nemcsak kedves esztéta ismerősömtől, másoktól is hallom mostanában: ha még egyszer születnék, marketinges lennék! Jókat szoktak vitatkozni munkaügyi szakemberek és szülők, illetve érettségizők, meg lehet-e jósolni a diákok pályaválasztása idején, hogy ha majd ők munkába állnak, mi lesz a menő, milyen szakmákkal tudnak majd elhelyezkedni tíz-tizenöt év múlva - és hát persze, jól keresni. Vannak ugyan trendek a munkaerőpiacon, de hát ki tudja, hol tart akkor majd a magyar gazdaság, felvesznek vagy elbocsátanak, ez szokott lenni a diákok végső érve amellett, hogy hagyni kell mindenkit, válasszon pályát képességei és a szíve szerint, aztán majd csak lesz valahogy.

Igen ám, de ma már olyan nyitott az európai munkaerő- piac, annyian kint vannak most is például Londonban, Bécsben, hogy tulajdonképpen az európai trendeket kell figyelni, amelyek azért markánsan kirajzolódnak. A Figyelő című magazin közölt a közelmúltban egy összeállítást a jövő legmenőbb szakmáiról. Ebben levezetik, hogy mivel elöregedő társadalom az európai, amelyben tovább erősödik a környezettudatos, zöld hozzáállás, valamint az egészségtudatosság, individualizmus, az élethosszig tartó tanulás, valamint felértékelődik a vizualitás, ezért nyilvánvalóan szükség lesz az olyan kapcsolódó szakterületekre, mint egészségügy, humánszolgáltatások, energetika, balneológia, dietetika, élelmiszeripar, gyógyturizmus, szépségipar, oktatás, informatika, marketing, értékesítés, belsőépítészet, lakberendezés.

Nem kell futurológusnak lenni ahhoz, hogy szinte teljes bizonyossággal állíthassuk: közgazdászra, azon belül is marketingesre, értékesítőre, könyvvizsgálóra mindig szükség lesz. Ugyanez a helyzet az informatikusokkal. A digitális piac beláthatatlan mennyiségű munkahelyet teremt, azonban, mivel ez már egy idő óta sztárszakma, érdemes kitűnni egy jó egyetem diplomájával, több idegen nyelv ismeretével. Egy villamos- vagy gépészmérnöki diploma továbbra is jó választás. Ugyanakkor ne lepődjön meg senki, ha egy sztármasszőr többet keres, mint egy kezdő villamosmérnök, mert egyre inkább divatba jön a masszázs, illetve a gyógytorna. A fizikoterapeuta ezért nagy felfutás előtt álló szakma, de más, az egészségüggyel és szépészettel kapcsolatos szakmákból is mindig meg lehet élni. Élelmiszer-ipari szakmunkásokra is szükség lesz mindig: szakácsra, pékre, hentesre, cukrászra - ha itthon rosszul fizetik, külföldön is szerencsét lehet próbálni ezekkel a szakmákkal.

A jövőkutató szakemberek szerint a világ a távmunka és a munka-magánélet határainak elmosódása felé halad. Bizonyos továbbá, hogy a jövő munkavállalójának folyamatosan képeznie és menedzselnie kell magát. Így aztán azok is biztos megélhetésre számíthatnak, akik az élethosszig tartó tanulásból, tehát a tanításból kívánnak megélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!