Álarc és forralt bor - Téltemető programok a félszigeten

Tihany - Metsző, hideg szélben indultak útjára a maskarába öltözöttek a hétvégén, hogy a településen harmonikaszóra tett menetet követően a kiszebábú elégetésével eltemessék a telet.

Mátyus Tamás

Bár abban megoszlottak a vélemények, hogy essen-e még hó és meddig őrizze erejét a hideg, a télűzési ceremónia két legfontosabb kelléke, az álarc és a forralt bor ezúttal is adott volt. A helyi művelődési ház előtt tűzzsonglőrök segítségével végül elégették a telet szimbolizáló kiszebábút, de ennek dacára többen mondogatták, ezúttal lehet, hogy ez kevés lesz, a tél még tartani fogja még magát egy ideig.

A farsangi menet előtt Oszvald Marika és Csontos Csaba operett-musical műsort adott elő. Kérdésünkre a színésznő elmondta: külön nem szokott mulatozni, mert szakmája révén szinte az egész évben felfokozott lelkiállapotban van, ezért számára a csönd és a nyugalom jelenti az igazi ünnepet, de a maskarába öltözötteknek szívesen ad egy kis biztatást. 

- Az örömszerzés miatt csinálom. Ha elűzik a telet a helyiek, ha nem, Tihanynak egészen különleges hangulata van, amire most is rácsodálkoztam - mondta műsora után Oszvald Marika.

A téltemetés előtt szombat délelőtt megrendezték a tíz, tizenöt illetve húsz kilométeres távokra osztott első Téli Tihanyi Túrát, amelyen több mint ötszázan, köztük gyerekek vettek részt. Az önkormányzat és a programot szervező Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület is ígéri, a kezdeményezésből szeretnének hagyományt teremteni, így akik most lemaradtak, azok jövőre megtehetik a Tihany szívéből egészen Aszófőig és onnan vissza a település központjába vezető túrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!