Az erők összecsapása - Bujtor és Eperjes együtt a színpadon

<b>Veszprém</b> - <em>Bujtor István</em>, a Petőfi Színház igazgatója és <em>Eperjes Károly</em>, a színház művészeti tanácsadója együtt lép színpadra a Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regénye alapján készült Dale Wassermann-drámában, a Kakukkfészekben. A premier jövő pénteken lesz.

Balla Emőke

Bujtor István az 1970-es években játszotta először Bromdent, az indiánt, rendezőként Győrben, Székesfehérváron és Sopronban állította színpadra az örök érvényű darabot.

Az előadásban sírás és nevetés ötvöződik, a végén katarzist ad a nézőnek. A dráma a fazismusról, terrorizmusról, demokráciáról, áldemokráciáról, hősökről, hősöknek a hatalom elleni reménytelen harcáról, a hatalom eszközeiről szól, arról, ahogy a hősöket lehetetlenné teszik. 

Mindig vannak új forradalmárok, akik megpróbálnak szembeszállni a hatalommal, de reménytelennek tűnik a küzdelem. Bromden fontos fogaskerék a darabban, csakúgy, mint a többiek, akik között a szöveg nélküli szereplők is főszereplők, így válik a történet egésszé, miközben a mű elsősorban McMurphy és a főnővér ellentétéről szól.

 A darab szerint a kényszermunkára ítélt rab, McMurphy bolondnak tetteti magát, hogy áthelyezzék egy pszichiátriai osztályra. Elégedett az új helyzettel, a szállodai körülményekkel, és elhatározza, hogy egy kis színt visz az ápoltak egyhangú életébe.

McMurphyt Eperjes Károly alakítja. Évekkel ezelőtt a darabot Bujtor István rendezésében Székesfehéváron mutatták be, ahol a nézők az elmúlt húsz év legjobb produkciójának szavazták meg.

- Nem szerettem volna már eljátszani a szerepet, idősnek találtam magam hozzá, de Pista (Bujtor István - a szerk.) mondott egy mondatot, és nem tudtam ellenállni. 

Megpróbálom fizikailag is összeszedni magam, nem tudom, mennyit sikerül lefogynom a premierig. El lehet játszani kövéren is a szerepet, de a darab fizikailag is megkívánja a rákészülést. Ilyen szempontból jót tett az előadás...

Hogy miről szól? A megnyomorított közösség és a diktatúra kapcsolatáról, az igazságot kereső ember a hatalommal való szembekerüléséről. McMurphy erőt mutat a közösség számára, hősként marad ebben a küzdelemben. 

A végkifejlet az, hogy a természeti népek immunrendszere erősebb, túléli a nyugati demokráciák puszta racionalizmusát, a szeretet nélküli puszta intelligenciáját. Nagy figyelmeztetés ez mindannyiunknak, a darab aktuálisabb, mint valaha.

Csarnóy Zsuzsanna Ratched nővér megformálója, Gere Ákos Billy Bibbitet alakítja. Szerepükről a szombati Naplóban olvashat bővebben. 

(Fotó: Napló)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!