EU-elnökség - Balatonfüred méltó helyszíne lesz az uniós rendezvényeknek

Budapest - Kulturális programok széles kínálatával igyekszik megfelelő környezetet teremteni Balatonfüred a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökségi találkozóknak. A kormány hozzávetőleg három hónappal ezelőtt döntött az elnökségi rendezvényeknek otthont adó vidéki városokról: Debrecen fél éven át a keleti országrészt képviseli majd, míg a dunántúli régióban Balatonfüredre esett a választás.

MTI

"Azért esett a választás Balatonfüredre, mert az elmúlt évtizedben minden területen - nemcsak gazdaságilag és az infrastruktúrát tekintve, hanem kulturális és szellemi téren is - olyan fejlődés történt, mellyel joggal büszkélkedhetünk" - mondta Cserép László, a helyi önkormányzat művelődési osztályának vezetője az MTI-nek.
   
A balatonfüredi önkormányzat nemrég elfogadott jövő évi rendezvénytervében az évente megrendezésre kerülő hagyományos programok időpontját igyekezett a városban tartandó miniszteri találkozókhoz és munkaértekezletekhez igazítani, hogy ezáltal az uniós országok delegáltjai is részesei lehessenek a tradicionális helyi rendezvényeknek, s így közelebbről is megismerjék a magyar kultúra értékeit.
   
Mint ahogy Cserép László elmondta, Balatonfüred feladata a 2011. január 1-jén kezdődő magyar soros elnökség hat hónapos időszaka alatt, hogy megfelelő környezetet biztosítson az uniós találkozóknak. Ez alatt nemcsak a kényelmes és elegáns szálláshelyeket, illetve a rendezvények megtartására alkalmas helyszíneket kell érteni, hanem a város által nyújtott kulturális programokat is.
   
A 2011. évet nemcsak a soros elnökségi házigazda szerep teszi kiemelkedővé Balatonfüred számára, hanem azok a nagyszabású rendezvények is, amelyeket az erre az időszakra eső számos kerek évforduló megünneplésére terveznek. Először is jövőre lesz 800 éve, hogy Balatonfüred neve hivatalos okiratban megjelent. Emellett 2011-ben a településen nagyon erős kultusszal rendelkező indiai Nobel-díjas költő, Rabindranath Tagore születésének 150. évfordulójára is készül a város.

A magyarországi indiai nagykövet korábban jelezte Bóka István polgármesternek, hogy ez alkalomból Budapesten kívül az alkotó után elnevezett sétányáról is híres Balatonfüreden szerveznének konferenciákat és kulturális programokat. A füredi önkormányzatot nemrég az olasz kulturális intézet munkatársai is felkeresték: 2011-ben lesz ugyanis 150 éve, hogy az itáliai egység létrejött, és az évforduló méltó megünneplésének helyszíneként Balatonfüredet szemelték ki. Nem utolsó sorban 2011 köztudottan Liszt-év is egyben, így a városvezetés ennek jegyében is sok kulturális programmal készül.
   
Óriási munka vár ránk - hangsúlyozta Cserép László.
"A magyar Külügyminisztérium novemberben tájékoztatta a várost az uniós elnökség kapcsán felmerülő rendezvények, találkozók jellegéről és várható időpontjáról. Tulajdonképpen március közepétől május végéig folyamatos lesz az uniós delegációk jelenléte" - mondta el az osztályvezető, majd hozzátette, hogy a szaktárcával még folynak az egyeztetések a pontos programtervről. Annyi már körvonalazódott, hogy márciusban egy Pápán és Várpalotán megrendezésre kerülő honvédelmi program keretében érkeznek először a térségbe a delegáltak, akiket majd Balatonfüred szállásol el. A Füreden megtartandó uniós találkozók közül április közepén kerül sor a legrangosabb eseményre, egy miniszteri rendezvényre, május közepén pedig nagyköveti programok lesznek, melyek elsősorban a hazánkkal való megismerkedést szolgálják.
   
"A füredieknek mindenképp tudniuk kell arról, mi történik a városban" - jegyezte meg Cserép László annak a  kérdésnek a kapcsán, hogy mennyire vonják be a helyi polgárokat az uniós elnökségi eseményekbe, majd hozzátette: ebből a célból decemberre különböző fórumokat terveznek, illetve megkeresik a helyi vállalkozókat is.
   
A legtöbb munkatalálkozó és rendezvény lebonyolítására a gyönyörűen felújított reformkori városrészben kerül sor, és az itt található négycsillagos hotelekben szállásolják majd el az EU-tagállamok, illetve a három tagjelölt állam delegáltjait.
    
A magyar soros elnökség szilveszter éjszaka egy ünnepélyes stafétabot-átadással veszi kezdetét, melyet mindhárom helyszínről - Budapestről, Debrecenből és Balatonfüredről - a televízió élőben közvetít majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!