Nagy tervek a teleházban

Iszkáz - A friss diplomás gépészmérnök, az informatikához is jól értő Tímár Szabolcs szervezi a település kulturális és sportéletét.

Tisler Anna

A fiatalembert nemrég pályázat útján nevezte ki a helyi képviselő-testület. Szabolcs, aki Iszkázon nőtt fel, régebben maga is használta a 2004 óta működő e-Magyarország pont szolgáltatásait, részt vett a sportéletben. 

Mint elmondta, hetente kétszer két órában fogadja az internetezni vágyókat, valamint tartja nyitva a számítástechnika-teremmel azonos helyiségben levő könyvtárat. 
 
- Azért szerveztük így, hogy egy személy elláthassa mindkettő felügyeletét, valamint, amíg a vendégek a számítógépre várnak, olvasással tölthessék az idejüket - tette hozzá Cseh József polgármester. Akinek megtetszik egy könyv, rögtön ki is kölcsönözheti azt.
 
Szabolcs elővette a számítógép használóinak a névsorát, és elmondta, kezdetben akkora volt az ingyenes szolgáltatásra az igény, hogy alig tudták kielégíteni azt. 2004-ben a környéken az elsők között indították a szolgáltatást. 

Akkor még alig volt a házaknál számítógép és internet. Ma már sokan beköttették, így várhatóan az igény is kevesebb lesz. 
 
- Pedig jó volna, ha a gyerek inkább ide járna, mert otthon bármilyen oldalt megnyithat, itt pedig ellenőrizzük - szólt a polgármester.


Cseh József polgármester és Tímár Szabolcs a teleházban
 (Fotó: Tisler Anna)

A falra ki is ragasztották a nagy betűkkel nyomtatott szabályokat, melyek szerint tilos programot telepíteni, pornográf oldalt felkeresni, másolni is csak az eredeti csomagolásból ott kibontott lemezre megengedett. A teleházban a két számítógépen kívül nyomtató és szkenner is van. 
 
Szabolcs elmondta, hamarosan megnézi, mik vannak a gépen, a szükségtelen dolgokat letörli, kiirtja a vírusokat. Az elmúlt időszakban főként a gyerekek töltöttek le játéko-kat, tele a gép memóriája, és ezért lassabb is. 
 
- Tervezem, hogy vásárolok játékprogramokat, amelyekből tanulni is lehet, nem csak lövik egymást a figurák - tette hozzá. - A heti kétszeri nyitást úgy tervezem, hogy a dolgozók is tudjanak jönni. 

Aki kéri, segítek a hivatalos ügyek világhálón való intézésében. Működik a településen nyugdíjasklub, ha az idősek felkérnek arra, örömmel megtanítom őket a számítógép és az internet használatának alapjaira.   

Szabolcstól megtudtuk, a településen összetartóak a fiatalok, számos ötletük van arra, hogyan használják ki mindenki előnyére a kulturális és sportlehetőségeket. 

A könyvtár a devecseri művelődési intézmény tagja, ahonnan a világhálón keresztül tudnak könyvet rendelni. A könyvtáros azt is meg tudja nézni, hogy a kért kötet jelenleg nincs-e olvasónál. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!