Értékmentő misszió

2019.06.29. 07:00

A népművészet mestere 95 esztendős – Magyarpolányban köszöntötték

Kilencvenötödik születésnapján otthonában köszöntötték fel a ma már ápolásra szoruló Herbert Józsefné Mics Teréziát, a korábban Népművészet Mestere díjjal is kitüntetett idős asszonyt a napokban.

Borsos Renáta

A 95. születésnapját ünneplő asszony lánya és a polgármester társaságában

Fotó: Borsos Renáta

A település polgármestere, Grőber József és jegyzője, Dobosi Gergely az önkormányzat nevében virágkosárral köszöntötték családja körében a szerető gondoskodással ápolt idős hölgyet. A településvezető felidézte, milyen fontos hagyományőrző tevékenységgel, értékteremtő munkával segítette a falut az ünnepelt aktív éveiben. Tevékenyen részt vett az énekes népszokások hagyományozásában.

Tanított a Veszprém megyei német nemzetiségi hagyomány- és nyelvápoló táborban. Alapító tagja volt a helyi pávakörnek, illetve személyéhez fűződik a betlehemezés, a Kristkindl, a német ajkú települések karácsonyi szokása, melyet ő átörökített a fiatal generáció számára. Mindemellett az idős asszony templomi előénekes, előimádkozó, virrasztó- és siratóasszony is volt.

A 95. születésnapját ünneplő asszony lánya és a polgármester társaságában
Fotó: Borsos Renáta

Munkája 1982-ig az Ajkai Erőműhöz kötötte, ám igazán önmagára a népművészetben talált. Családi gyökerei révén képes volt a népművészet magas szintű gyakorlására. Az éneklést kislánykorában a nagymamájától tanulta. Gyermekként az összes templomi éneket német, (sváb), latin és magyar nyelven ismerte. Férjétől egy fiú- s egy leánygyermeke született. Férjét, fiát sajnos már elvesztette, lánya, Klára – aki Svédországban él – van a segítségére, amióta leromlott az egészségi állapota.

Kulturális értékmentő missziójával minden bizonnyal örökre beírta nevét a falu történetébe, 1998-ban nyerte el a Népművészet Mestere címet. Azon emberek közé tartozik, akikre a falubéliek mindig szeretettel gondolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában