autodidakta módon tanult főzni

2019.07.29. 07:00

Csopak polgármestere örül annak, ha vendégül láthat másokat

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere vendégszerető ember, már többször vendégül látott pincéjénél baráti társaságokat, helyi civil szervezeteket. Ottjártamkor a Csopaki Nyugdíjas Klub tagjai a fák hűs árnyékában beszélgettek egymással. Nekik finom kemencés vaddisznócombot készített saját otellómártással.

Szendi Péter

Ambrus Tibor kemencés vaddisznócombot készít saját otellómártással Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Gyönyörű kilátás a Balatonra, idillikus, festői környezet. A nagy meleg ellenére az ember ilyenkor szívesen főz, kiváltképp, ha jó a társaság. Egyik korábbi cikkünkben olvasóink megcsodálhatták, hogy milyen gyönyörű fotókat készít a Balatonról és szeretett községéről, Csopakról. Most azonban a gasztronómiába enged bepillantást, amit – akárcsak a fényképezést – autodidakta módon tanult meg.

Ambrus Tibor kemencés vaddisznócombot készít saját otellómártással Fotó: Szendi Péter

– A főzésre a szükség vitt rá, hiszen 14 éves korom óta kollégista voltam. Meg kellett tanulnom főzni, mert nem mindig volt lehetőségünk, hogy finomakat és sokat együnk. A bográcsételek elkészítését ekkor sajátítottam el. Később a fiammal a hétvégi programjaink többek között abból álltak, hogy vettünk szakácskönyveket, és ahol kinyílt, azt készítettük el – vezet be a kezdetekbe Ambrus Tibor, aki büszkén mondja, hogy a Bajai Halfőző Fesztivál díszvendége Csopak volt.

A Városok-Falvak Szövetségének tagjaiként ismerték meg egymást, mindkét település hitet tett a kulturális és kulináris értékek mellett, mely kiemelkedő eszköze az egymás közti együttműködésnek. Bajára és Csopakra is jellemző a víz szeretete, a turizmus, a borászat, a gasztronómia, amelynek meghatározója a hal és a halászlé.

De térjünk vissza Csopakra! A település első embere sokat foglalkozik biokertészettel. Vegyszermentesen termeszti a zöldségeket és a gyümölcsöket. Szeret eltenni csalamádét, kovászos uborkát, különféle lekvárokat, szörpöket, melyeknek a vendégei is a csodájára járnak, többen elkérték tőle a „titkos recepteket”. A bográcsos és kemencében sült ételek elsőbbséget élveznek nála, és egy kicsit a mediterrán jellegű konyha is. Szeret új dolgokat kipróbálni. A főzés szerinte egy nagyon jó közösségteremtő program, örül annak, ha vendégül láthat másokat.

– Csodálatos helyen lakunk, legyünk rá büszkék, olyan finomságok teremnek meg, mint a füge, a rozmaring, a levendula, a mandula, melyeket főzéskor igyekszem felhasználni. Szeretek hal- és vadételeket is készíteni, melyben szerencsére itt a környéken bőséggel el vagyunk látva – mondja Tibor, miközben a pincéjébe kalauzol. Természetesen egy ízletes étel mellé kihagyhatatlan a finom, jó csopaki olaszrizling. A borászkodás sem áll távol tőle, hiszen többször indult különféle borversenyeken, ahol szép eredményeket ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában